Minister stelt oplossingen ontvangstklachten publieke omroep voor

Vanaf september 2011 komt er mogelijk een einde aan een aantal ontvangstklachten van de publieke radiostations. Dit blijkt uit de brief die staatssecretaris Frank Heemskerk en economische zaken aan de tweede kamer. In een aantal grote steden zullen bestaande zenders mogelijk verplaatst gaan worden. Daarnaast krijgt Radio Gelderland een steunfrequentie in de Bommelerwaard en krijgt Radio 4 een andere frequentie in de kop van Noord-Holland.

Na de verdeling in 2003 bleek dat de publieke omroepen niet overal goed genoeg te ontvangen waren. Deze ontvangstklachten zijn grotendeels ontstaan doordat in 2003 de FM opnieuw is ingedeeld. De meeste ontvangstklachten zijn de afgelopen jaren opgelost. Zo kregen de publieke omroepen steunfrequenties in onder meer Amsterdam, Hoorn en Arnhem. Voor enkele klachten was er echter nog geen oplossing mogelijk.

Het Ministerie van Economische zaken heeft besloten om in 2011, als de verlenging van de commerciële licenties ingaat, om de bestaande ontvangstklachten van de publieke omroep alsnog op te lossen. Hiervoor zijn een aantal voorstellen gedaan die nog nader uitgewerkt dienen te worden.

Alkmaar
In Alkmaar kampen Radio 1, 2, 3FM, 4 en Radio Noord-Holland momenteel met ontvangstklachten. Het betreft hier vooral het gebied rondom de zendmast langs de N242. Om deze problemen op te lossen, zal er waarschijnlijk een aanpassing worden gedaan aan de bestaande zenders. Radio 4 krijgt mogelijk een andere frequentie in de kop van Noord-Holland. Nu zendt het stations nog uit op 101.6 FM, maar dit wordt mogelijk 104.7 FM. Deze frequentie is momenteel nog gereserveerd als evenementenfrequentie in Alkmaar. Daarnaast is de frequentie momenteel in gebruik door Holland FM (kavel B11) in Leeuwarden.

Bommelerwaard
Radio Gelderland krijgt waarschijnlijk een steunfrequentie in Zaltbommel. Het betreft hier de frequentie 99.6 FM. Momenteel is deze frequentie nog in gebruik door BNR Nieuwsradio in Dordrecht (kavel A04). Het bereik van dit kavel zal daarom omlaag gaan, als zal wel geprobeerd worden om een andere frequentie in te zetten voor dit kavel. Daarnaast zal de zender van Radio Gelderland in Megen (89.1 FM) geoptimaliseerd gaan worden.

Groningen
In de stad Groningen worden de ontvangstklachten van de publieke stations opgelost door bestaande zenders uit het centrum te verplaatsen. Het gaat hier om 100%NL (99.1 FM/A09), Radio 538 (102.2 FM/A06), Radio Continu (92.4 FM/B26) en waterstad FM (104.4 FM/B13). Als nieuwe locatie wordt de DVB-T mast ten zuiden van Groningen voorgesteld. Momenteel maakt Radio Noord al gebruik van deze zendlocatie.

Zwolle
De problemen in Zwolle zullen opgelost gaan worden door het verplaatsen van de zender van BNR Nieuwsradio (95.3 FM/A04) van het centrum naar de DVB-T mast in het zuiden van Zwolle.

Rotterdam
De zender voor de frequentie 103.8 FM (A07, momenteel buiten gebruik) zal verplaatst gaan worden van het centrum van Rotterdam naar de waalhaven, waar de meeste radiostations al gebruik van maken. Hierdoor zal waarschijnlijk wel het bereik van de frequentie minder worden dan voorheen het geval was.

Utrecht
In Utrecht is vooral de zender van 100%NL (89.5 FM/A09) een probleem. Het antennediagram van de zender is al aangepast, maar waarschijnlijk dient ook het vermogen verlaagd te worden. Een andere optie is het verplaatsen van de zender naar een andere locatie in de buurt van Utrecht. [RS/Radio.NL]