Search
Close this search box.

Het Radio.NL jaaroverzicht van: februari 2009

Radio.NL publiceerde ook in 2009 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. Tijdens de laatste dagen van het jaar 2009 zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag kijken we terug op de maand februari 2009.

Arrow exit
Wegens een schuld van ongeveer negen miljoen euro heeft het Agentschap Telecom de vergunningen van Arrow ingetrokken. Dat betekent dat zowel Arrow Classic Rock als Arrow Jazz FM per 11 maart 2009 uit de ether gehaald worden.

Ad Ossendrijver, directeur van beide zenders, geeft de huidige kredietcrisis de schuld. Volgens het AT heeft Arrow al meermalen betalingen gemist. Arrow hoopt nog een regeling met het AT te kunnen treffen, maar dit is onwaarschijnlijk omdat dat oneerlijk is ten opzichte van alle andere zenders die wél hun rekeningen netjes op tijd betalen. Het is onduidelijk was er met de frequenties gebeurt na 11 maart.

Ravage in medialand door de economische crisis
Onrust bij BNR. Door dalende reclame-inkomsten moet er gereorganiseerd worden. Er moet in totaal 10% bezuinigd worden, en er moet 18% van het personeel uit. Het sippe voor BNR en broertje het Financieele Dagblad is dat beide qua bereik in de lift zitten. Om het financiële gat te dichten gaat de zender nu tientjesleden werven.

Hoofdredacteur Paul van Gessel mopperde ook nog wat over oneerlijke concurrentie van de publieke omroep die belastinggeld én reclamegeld hebben om hun rekeningen mee te betalen. Ondanks de aangekondigde ontslagen wordt Hylke van der Meer commercieel directeur bij de FD Mediagroep,en gaat Wilfred Genee naast zijn voetbalpodcast op Radio 538 nu ook een programma op BNR maken: ‘The Friday Move’.

Ook bij de NDC mediagroep, niet alleen uitgever van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, maar ook de programmeur van City FM Noordoost, Waterstad FM en RadioNL (zonder punt), zijn er financiële problemen.

PCM heeft geen interesse in een vijandig bod van de Telegraaf Media Groep op het NRC, dat liever zelfstandig zelf wil. De PCM wil zelf graag door de Belgische Persgroep overgenomen worden.

Omroepennieuws
Omroep Llink heeft een dramatische nieuwe ledenwerfslogan: ‘Nu wordt het Llink!’ En link is het, want de omroep is bijna failliet en heeft uitstel van betaling gekregen. Voor de financiele problemen bekend werden nam Floortje Dessing na kritiek van Geenstijl genoegen met een salarisverlaging tot ‘slechts’ €170.000.

Powned! Dat is niet alleen de nieuwe omroep van Geenstijl, maar ook de uitspraak van de rechter tegen Geenstijl. Die vond dat Geenstijl niet zomaar mocht zeggen dat Wendy van Dijk een slippertje gehad had met Reinout Oerlemans. Toch apart, want van Dijk ontkende maandenlang haar huidige relatie.

RTV-Oranje heeft duizenden cd’s van Nederlandse artiesten naar minister Plasterk gestuurd, om aan te tonen dat er bergen ongehoord Nederlands talent is, die RTV-Oranje wél wil laten horen.

Peter Jan Rens wil een nieuwe publieke omroep oprichten die ‘I Care’ zou gaan heten. Daar was het Amsterdamse mediabedrijf ‘I Care’ begrijpelijk niet blij mee.

De Telegraaf komt ook al met een publieke omroep: ‘Wakker Nederland’. Het CvdM reageerde gelijk met een onderzoek naar de financiële banden tussen Wakker Nederland en de Telegraaf.

De Transfertombola
– Voormalig NOB-baas Ton Tekstra treedt per 1 februari 2009 in dienst als gevolmachtigd vertegenwoordiger van de Raad van Bestuur van de publieke omroep. Hij neemt parttime een deel van de taken van bestuurder Cees Vis waar, die gezondheidsproblemen heeft.
– Cees van der Knaap, voormalig staatssecretaris van Defensie en nu burgermeester van Ede, gaat zijn Haagse contacten gebruiken om te lobbyen voor de ROOS, het clubje van regionale omroepen. Kortom, hij wordt de voorzitter van de ROOS.
– Altijd leuk, van het regenachtige Nederland naar het tropische Curaçao. Fresh FM-DJ Marc de Roo doet het gewoon, want hij gaat plaatjes draaien op Paradise FM en platenlijstjes maken voor Gold 91.5.
– Annemieke Schollaardt en Bart Arens hebben bijgetekend bij de TROS. Annemieke gaat trouwens Weekend DNA voortaan alleen presenteren om omroeppolitieke redenen, en stopt met het onder militairen zeer populaire Uruzgan FM.
– Paul de Leeuw stopt met zijn column in de VARA-gids. Door zijn productiebedrijf E.V.A.-tv heeft hij te vaak te maken met mensen die hij in zijn column bekritiseert.
– Simone Walraven keert terug op de radio. Lang geleden was Simone één van de hipste gezichten van Veronica, maar ineens was ze verdwenen naar het Verenigd Koninkrijk. Ze gaat de show maken vanuit Amerika.
– Sophie Hilbrand blijft nog drie jaar programma’s maken voor BNN.
– Ter gelegenheid van de 3000e aflevering van ONM, krijgen een stapel BNN-gezichten een bijrolletje in de serie.
– De Dik Voormekaar Show keert terug op de televisie. Voorheen was het programma op de radio te horen.

Buitenlands nieuws
België (Vlaanderen)
– Na meer dan acht jaar valt het doek voor de commerciële zender 4FM. Vanaf 1 april neemt Joe FM de plek in en dat is volgens de eigenaren geen grap. Q-music deejay Alexandra Potvin gaat samen met zanger Raf van Brussel de ochtendshow presenteren.

België (Wallonië)
– Terwijl Arrow waarschijnlijk de eerste in Nederland wordt die z’n frequenties kwijt raakt, had Zone 80 de primeur in Wallonië.
De regionale commerciële zender voor de provincie Luik hield zich niet aan de afspraken en raakte hierdoor zijn licentie kwijt.
– De tweede stadsketen laat nog even op zich wachten. De eigenaren van Ciel Radio willen namelijk starten met een nieuwe informatiezender

Verenigd Koninkrijk
– De sidekicks van de ochtendshows op Heart en Capital FM waren met vakantie. Zij werden vervangen door ‘Baby Spice’ Emma Bunton, ‘All Saints’ Nicole Appleton en voormalig model Jodie Kidd.
– Ondertussen dreigt de BBC het mes te zetten in de salarissen van zijn topsterren.

Verenigde Staten
– De conservatieve talkshowpresentator Rush Limbaugh veroorzaakt weer een politieke rel door te blijven roepen dat hij hoopt dat Obama faalt.
– KIIS FM in Los Angeles heeft er een nieuwe concurrent bij. CBS Radio heeft de stekker getrokken uit ‘97.1 FM Talk’ en vervangen door de hitzender ‘97.1 Amp Radio’.
– Avonddeejay Romeo stapt na zeven jaar op bij Z100 in New York City.
– Op het randje van de maand nog triest nieuws. Het legandarische Amerikaanse nieuwsicoon Paul Harvey is op 90-jarige leeftijd overleden. Sinds 1951 leest hij dagelijks op zo’n 1200 radstations een kwartier het nieuws op zijn eigen, onnavolgbare wijze.

Kortnieuws
– Radio 5 herdacht Buddy Holly.
– Vorige maand had hij nog ruzie met de 538-directie, maar deze maand vierde DJ Tiësto’s Club Life zijn 100e aflevering.
– RTL 4 heeft ruzie met het Europarlement. Dat is namelijk op zijn tenen getrapt omdat RTL 4 met een draaiende camera dingen stal, en zo aantoonde dat de beveiliging zo lek als een vergiet is.
– Radio 2 was een week lang ‘Made in the 60s’. Ruim 3,2 miljoen luisteraars beoordeelden de week met een dikke 7½.
– 3fm had een week ’00s request’.
– ‘538 Greatest Hits’ is het best beluisterde radioprogramma van Nederland, gevolgd door het ‘8-uurjournaal’ op Radio 1 en ‘Evers Staat Op’. Pijnlijk voor Radio 2, want vorig jaar stonden de ‘Gouden Uren’ en ‘Tijd voor Twee’ nog op twee en drie.
– Decibel Randstad, dat recent City FM overnam, is officieel van start gegaan. Hans Boelen doet de ochtend, terwijl Edwin Diergaarde de middag voor zijn rekening neemt. Op de oude frequenties van Decibel is nu non-stop Radio Unique te horen. Bij Decibel Eindhoven gaat Ruud Wessels de ochtend doen.
– Een klein relletje over het nieuwsprogramma van MAX. De NOS had even het idee dat zij het monopolie hadden op nieuwsuitzendingen op de publieke omroep.
– Veronica deed weer eens een ‘Top 880 van de jaren 80’.
– Deep FM krijgt een horizontale programmering.
– Kinderzender BemBem van Q-music doet boem en wordt opgeheven. – Fotograaf Roger Cremers heeft een prijs gewonnen bij de ‘World Press Photo’ in de categorie ‘kunst en entertainment, serie’.
– Ruud de Wild heeft een zoon gekregen.
– Net als Rick van Velthuijsen deed Lindo Duvall van Radio 538 een weekje uitzendingen vanuit de sneeuw.
– Wild FM verhuist misschien naar stadion Oosterpoort. Als dat er komt.

De Luistercijfer Top 19
Da’s jammer. De Luistercijfer Top 20 wordt de Luistercijfer Top 19. Dat bekt minder lekker. Het is allemaal de schuld van Caz, want dat doet niet meer mee. In de Top 3, komt Sky Radio gelijk te staan met Radio 538 op 2. Radio 2 staat nog steeds flink bovenaan. Sterker nog, Radio 2 heeft nu even veel luisteraars als de provinciale omroepen samen. En da’s best een prestatie.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.

Ps
Werkt u oude link in iTunes niet meer?
Voeg dan de volgende url toe: radio.nl/podcast