Search
Close this search box.

Samenwerking Ping FM met Radio 538 illegaal

De Vlaamse waakhond voor de Media legt het lokale radiostation Ping FM in Lanaken een kleine geldboete op van 1.000 euro. Ping FM krijgt de boete wegens een ongeoorloofde samenwerking en het niet respecteren van de zendvergunning. Ping FM moet de samenwerking met Radio 538 per direct stopzetten en de uitzendingen conformeren aan de zendvergunning.

De VRM, onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, onderzocht het uitzendgedrag van lokale radio Ping FM. Uit het onderzoek bleek dat de zender sinds 30 augustus 2011 tussen middernacht en 19.00 uur het signaal van Radio 538 uitzond in Zuid Limburg.

Ping FM geeft in het verweer aan dat de radioprogramma’s tegen betaling werden overgenomen. De VRM besluit daarop dat het tegen betaling overnemen van programma’s van een andere radio-omroep een duidelijke vorm van samenwerking is. Het Mediadecreet laat lokale radio-omroepen toe om samen te werken met andere radiozenders binnen de Vlaamse Gemeenschap. De VRM is echter van oordeel dat een dergelijke samenwerking niet is toegelaten wanneer het een samenwerking met een radio-omroep van buiten de Vlaamse Gemeenschap betreft.

Ping FM houdt zich niet aan de regels 
Ping FM bleek ook uit te zenden met een niet-vergunde zender en een niet-vergunde antenneconfiguratie. Bij het bepalen van de strafmaat houdt de VRM rekening met de ernst van de inbreuken. “Door het niet respecteren van de zendvergunning en het feitelijk toelaten aan een buitenlandse radio-omroeporganisatie om gedurende 19 uur per dag programma’s in de Vlaamse Gemeenschap uit te zenden, zonder dat deze hier vergund is of over een frequentie beschikt, verstoort Ping FM ernstig de orde in het Vlaamse radiolandschap’, zo besluit de VRM. [RadioWereld.NL]