‘Sites publieke omroep lek als een mandje’

Verschillende websites van de publieke omroep blijken zo lek als een mandje. Door slechte of veroudere beveiliging lagen 2,3 miljoen persoonsgegevens op straat. 3FM, Slam FM, omroep.nl, de NTR en BNN behoren tot de slecht beveiligde websites. Dat schrijft Webwereld vrijdag op basis van een anonieme hacker.

De hacker heeft tegenover Webwereld aangegeven aan te willen tonen dat bedrijven en websites niet voldoende hun best doen gegevens te beveiligen. De publieke omroep heeft nog geen duidelijkheid. “Wij onderzoeken op dit moment wat er zoal gelekt is”, laat BNN weten. De omroep is ingelicht door Angry Bytes, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de software die de websites aanstuurt.

Met een wachtwoord kreeg de hacker naar eigen zeggen toegang tot een grote hoeveelheid websites. Onder meer NAW-gegevens, e-mailadressen, telefoonnummers en in sommige gevallen ook foto’s waren hierdoor inzichtelijk. BNN noemt de situatie vervelend, maar kan niet inhoudelijk reageren omdat er geen duidelijkheid is over de gelekte informatie.

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen is onaangenaam verrast dat opnieuw persoonsgegevens zijn gelekt. Hij vindt het tijd voor een fundamenteel debat over privacy en internetveiligheid. Webwereld-journalist Brenno de Winter roept op tot een Nationaal Privacy Debat. [Novum/RadioWereld.NL]