Verhagen wil geen vergelijkende toets maar veilen

Naar aanleiding van een artikel op 29 juni op Radio.NL heeft Bruno Braakhuis van GroenLinks op 3 juli tijdens een ordedebat kamervragen gesteld over kavel A7. Braakhuis wilde weten waarom “hij, tegen de Telecommunicatiewet in, heeft besloten te veilen en waarom hij de in de Telecommunicatiewet gevraagde vergelijkende toets niet uitvoert”.

Inmiddels zijn de antwoorden over kavel A7 bekendgemaakt naar aanleiding van het artikel op Radio.NL. Demissionair Minister Maxime Verhagen, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), geeft nu in een reactie aan dat kavel A7 moet worden geveild.

Een vergelijkende toets zou niet mogelijk zijn van kavel A7, wat tijdens de vorige uitgifte in de zomer van 2011 onverdeeld is gebleven.

Opmerkelijk
Binnenkort begint een consultatieronde waarin belangstellenden gedurende zes weken hun mening kenbaar mogen maken over het conceptbesluit. Vervolgens neemt de Minister een definitief besluit, en zou de veiling medio september 2012 plaats kunnen vinden. Toch blijft de keuze voor een veiling opmerkelijk, zoals Radio.NL al eerder meldde.

A7
Enkele frequenties uit deze kavel worden op dit moment nog steeds ingezet voor de compensatie van de ontvangstproblemen van publieke en commerciële radio-omroepen ten gevolge van de brand in de zendmast in Smilde, waaronder 104.1 in Arnhem voor Q-music. De FM-frequenties die behoren tot het zogenoemde ‘kavel A7’ waren tussen 2003 en 2009 in gebruik bij achtereenvolgens Yorin FM, Caz en Arrow Classic Rock.

Geen vergelijkende toets maar veilen
Maxime Verhagen: “De voorbereidingen voor de uitgifte van deze kavel zijn inmiddels in volle gang. Over enkele weken start de consultatie van de regeling van de aanvraag- en verdeelprocedure. Ik ben voornemens de kavel middels een veiling uit te geven. Anders dan het lid Braakhuis veronderstelt, is dit niet in strijd met de Telecommunicatiewet.

In de Telecommunicatiewet is als uitgangspunt opgenomen dat, zolang de looptijd van eerder verleende vergunningen voor gebruik van frequentieruimte met een bepaalde bestemming niet is verstreken, de nieuwe vergunningen voor die frequentieruimte in beginsel volgens een soortgelijke verdeelprocedure worden uitgegeven als de eerder verleende vergunningen. Dit geldt niet indien er sprake is van gewijzigde omstandigheden.

De oorspronkelijke landelijke FM-vergunningen liepen in 2011 af en zijn toen verlengd met zes jaar. De desbetreffende vergunninghouders hebben daarvoor een prijs hebben betaald die overeenkomt met de uitkomst van een hypothetische veiling, terwijl kavel A7 in 2011 niet is uitgegeven en al geruime tijd braak ligt. In deze situatie staat de wet niet in de weg aan het gebruik van het veilinginstrument.

Volledigheidshalve benadruk ik dat het verschil tussen een veiling en een vergelijkende toets met financieel instrument in dit geval gering is. Omdat kavel A7 geen programmatische beperkingen kent (het is een zogenaamd ongeclausuleerd kavel) heeft een vergelijkende toets met financieel instrument geen duidelijke meerwaarde boven een veiling.

Omgekeerd heeft een veiling het voordeel dat hierbij een relatief eenvoudige en kortlopende uitgifteprocedure mogelijk is. Zodoende is de kavel sneller beschikbaar voor zowel de toekomstige vergunninghouder als de luisteraars. Bovendien zijn bij de toepassing van een veilingprocedure de administratieve- c.q. de uitvoeringslasten voor zowel de aanvragers als de overheid beduidend lager omdat de indiening en beoordeling van een bedrijfsplan niet langer aan de orde is.” [Radiowereld.NL]