15 Jaar BNR Nieuwsradio

De commerciële zender BNR Nieuwsradio is jarig. Het is namelijk precies 15 jaar geleden dat het station van start ging. Op 21 september 1988 startte Business Nieuws namelijk met uitzenden op de middengolffrequentie 1395 AM. Sinds 1999 is de zender op FM te ontvangen.

1395
De geschiedenis van commerciële nieuwsradio in Nederland gaat terug naar 1993. Toen werd de middengolffrequentie 1395 kHz toegewezen aan uitgeverij Quote voor het opzetten van een nieuwszender. Toch duurde het nog tot 1995 voordat de frequentie echt in gebruik genomen werd. Een samenwerking met Veronica, dat uit het publieke bestel was gestapt, zorgde voor de komst van Veronica Nieuws Radio (VNR).

Helaas was VNR geen lang leven beschoren. Kort na de start kwam  het station al in financiële problemen doordat Quote zijn afspraken niet nakwam. Daarnaast zorgde het beperkte bereik van de middengolfzender ervoor dat de zender maar weinig luisteraars trok. Uiteindelijk besloot Veronica de stekker eruit te trekken en de zender failliet te laten verklaren.

Business Nieuws
De licentie voor de AM 1395 werd gekocht door de Manaus Investeringsgroep, die in januari van start ging met Talkradio 1395. Maar omdat de doelgroep van Talkradio niet commercieel interessant genoeg was, staakte het station in september 1998 onverwachts zijn uitzendingen. De volgende dag, 21 september, ging Business Nieuws 1395 AM van start op de frequentie.

Business Nieuws was, net als VNR, een nieuwsradio volgens Amerikaans voorbeeld. Dagelijks werden tussen 06:00 en 20:00 uur nieuws uitgezonden in blokken van 20 minuten, waarbij de focus lag op financieel nieuws.

Op FM
In juni 1999 kreeg Business Nieuws ook de beschikking over een aantal FM-frequenties. Het station nam de plek in van de jazzzender JFK. De naam werd daarom gewijzigd in Business Nieuws Radio. Om aan de FM-licentie te voldoen werd ’s avonds en ’s nachts jazzmuziek uitgezonden.

Overname
2003 Was een heftig jaar voor Business Nieuws Radio. Allereerst werd de zender in de maart overgenomen door het Financieele Dagblad. De radiozender en de krant kwamen in hetzelfde pand te zitten, maar de redacties bleven gescheiden. In hetzelfde jaar werden de FM-frequenties van de commerciële radiostations in Nederland opnieuw verdeeld. Business Nieuws Radio kreeg het pakket voor nieuws en informatie toegewezen. Wel moest de zender zijn uitzendingen via de middengolf staken.

Het roer om
In februari 2004 veranderde Business Nieuws Radio van naam en formule. Om een breder publiek aan de zender te binden, werd de naam gewijzigd in BNR Nieuwsradio. De focus kwam minder op financieel nieuws te liggen en ook de muziekprogramma’s in de avond werden geschrapt.

Drie jaar later ging het roer bij BNR opnieuw om. De formule met 24 uur per dag nieuws met veel herhalingen werd overboord gegooid. Voortaan werd er tijdens de ochtend- en avondspits nieuws uitgezonden, terwijl er in de daluren praatprogramma’s en specialistische programma’s te horen waren met op het hele en halve uur nieuws. Vandaag de dag hanteert BNR nog steeds deze formule.

Al 15 jaar verstand van zaken
De wereld in 20 minuten, 100% nieuws, altijd boven op het nieuws, bespaart je de onzin, niets houdt je tegen, verstand van zaken. Het zijn zomaar wat slogans waarmee BNR zich de afgelopen jaren heeft gepresenteerd. En ondanks dat het marktaandeel van BNR ruim onder de 1% ligt, weet het station al 15 jaar het hoofd boven water te houden.

Het station heeft namelijk een zeer specifieke doelgroep waarin het goed scoort: ondernemende, ambitieuze, hoog opgeleide mensen tussen 25 en 65 jaar. En deze doelgroep is aantrekkelijk genoeg voor bepaalde adverteerders om als radiozender rendabel te zijn. Ook de komende 15 jaar. [RS/Radio.NL]