Scott Shannon na 22 jaar gestopt met ochtendshow PLJ

Radio-icoon Scott Shannon heeft afgelopen vrijdag afscheid genomen van 95 5 (W)PLJ in New York City. Bijna 23 jaar lang presenteerde hij de dagelijkse ochtendshow op de popzender. Zijn co-host Todd Pettengill gaat samen met de rest van het team verder met de ochtendshow op PLJ.

“Thank you and bye buckaroos.” Met deze woorden nam Michael Scott Shannon (66) vrijdagochtend even voor 10 uur afscheid van PLJ. Shannon kan terugkijken op een uiterst succesvolle carrière.

Hij presenteerde niet alleen bijna 23 jaar lang de dagelijkse ochtendshow op PLJ, maar zette ook de standaard neer voor hedendaagse pop- en ochtendradio.

Op weg naar het succes
Zoals de meeste succesvolle deejays begon ook Shannon onder aan de ladder. En dat betekende gewoon veel plaatjes aankondigen bij de verschillende radiostations in de Verenigde Staten. Halverwege de jaren ’70 probeerde Shannon op een andere manier op de radio te komen en nam een plaat op.

Toch lag radiomaken Shannon beter en dus werd hij programmaleider bij 95.5 WPGC in Washington DC. En met succes, want WPGC groeide uit tot de populairste zender van de stad. Begin jaren ’80 herhaalde hij dit huzarenstukje opnieuw bij Q105 (WRBQ) in Tampa en ging zelfs nog een stapje verder. Samen met Cleveland Wheeler ontwikkelde de deejay een nieuw format voor in de ochtend: het Zoo format.

Z100
Wereldwijd furore maakte Shannon als programmaleider en ochtenddeejay bij Z100 (WHTZ) in New York City.

In 1983 lukte het hem om Z100 met een Top 40 format en energieke deejays binnen 74 dagen van de laatste plaats bij luistercijfers naar de koppositie door te stoten.

Overigens werd niet alles wat Shannon aanraakte goud, want een kort uitstapje naar Los Angeles werd eind jaren ’80 niet echt een succes. In april 1991 keerde hij daarom terug naar de Big Apple om als programmaleider en ochtenddeejay bij WPLJ, destijds Mojo Radio en de grote concurrent van Z100, aan de slag te gaan. Ondanks dat het hem nooit meer gelukt is om het succes van Z100 te evenaren, was Shannon bijna 23 jaar lang te horen in de ochtend op PLJ.

Inspiratie voor Nederlandse radio
Over de hele wereld inspireerde Shannon radiomakers. Zo ook in Nederland, waar Jeroen van Inkel hem nauwlettend in de gaten hield. In de jaren ’80 was Curry & Van Inkel dan ook gebaseerd op de ochtendshow van Shannon op Z100.

Tegenover het AD verklaarde Van Inkel in 2007: “Wij liepen weg met een deejay uit New York: Scott Shannon. Hij had een sidekick met wie hij in zijn radioshows honderduit babbelde. Zo’n losse sfeer wilden Adam en ik ook! Dus werden wij bij Veronica elkaars sidekick. Wij merkten dat een sidekick – bij afwezigheid van studiopubliek – goed is voor de sfeer. Een grap van de deejay komt bij de luisteraar beter binnen als die grap wordt begeleid door een gulle lach dan als het doodstil blijft.”

Ook Corné Klijn liet zich duidelijk inspireren door Shannon. Zo noemde hij zijn show “Kort en Klijn” in de jaren ’90 ook wel “The Big Show”, zoals de ochtendshow op PLJ ook heette. Daarnaast zond de Tros in de jaren ’80 nog enige tijd “Rockin’ America Top 30 Countdown”, een hitlijst met Shannon uit.

Afscheid nemen bestaat niet
Afgelopen vrijdag kwam er een einde aan het tijdperk Scott Shannon op PLJ. Toch is de deejay niet van plan om radio geheel gedag te zeggen. Zo is Sahnnon ook verantwoordelijk voor The True Oldies Channel. Een oldiesnetwerk dat in de VS door ruim 90 radiostations via FM/AM en HD (digitale) Radio wordt uitgezonden. Hier blijft hij vermoedelijk nog mee doorgaan.

De ochtendshow op PLJ wordt voortaan gepresenteerd door Todd Pettengill, sinds augustus 1991 vaste sidekick van Shannon. De 13 jaar jongere radiomaker en komiek blijft de show maken met Producer Joseph “Monk” Pardavila en nieuwslezer Cooper Lawrence. [RS/Radio.NL]

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email