Britse journalist duikt op in filmpje van IS

De extremistische organisatie Islamitische Staat heeft donderdag een video vrijgegeven waarin een Britse man te zien is. Hij zegt de journalist John Cantlie te zijn en zegt gevangengehouden te worden door de extremisten.

Cantlie is fotograaf voor een aantal bladen waaronder The Sunday Times, The Sun en The Sunday Telegraph. Hij zegt in november 2012 naar Syrië gegaan te zijn en vervolgens ontvoerd te zijn door IS. Het filmpje is professioneel opgezet en met drie camera’s gedraaid.

De groep heeft al twee Amerikaanse journalisten en een Britse hulpverlener onthoofd. IS heeft gedreigd ook een tweede Brit om te brengen. Een groep prominente Britse moslimgeestelijken vroeg de extremisten om hem in leven te laten.

De naam van Cantlie is nog niet eerder gevallen in de mediauitingen van IS. Wel is hij eerder ontvoerd geweest. In 2012 zat hij ook al vast in Syrië, samen met de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans.

De Britse minister van buitenlandse zaken Philip Hammond zei in Kopenhagen het filmpje nog niet gezien te hebben. “Uiteraard zullen we al het materiaal dat op internet wordt gepubliceerd goed bekijken”, zei hij. Verder had hij geen commentaar.

Het filmpje van drie minuten werd verspreid door Al-Furqan, de mediatak van IS en is anders van opzet dan eerdere video’s. De titel is ‘Lend me Your Ears’. Het lijkt de eerste van een serie ‘voorlichtingsprogramma’s’. Cantlie zegt daarin ‘de waarheid’ over IS te zullen vertellen. In het filmpje zijn geen strijders te zien. [Novum/Radio.NL]