‘Cyberkalifaat’ hackt kanalen Franse tv-zender

Kanalen en websites van de Franse televisiezender TV5 Monde zijn woensdagnacht gehackt door mensen die beweren aanhangers te zijn van de groep Islamitische Staat. De uitzendingen via elf kanalen werden verbroken en op websites en sociale mediapagina’s verschenen teksten als ‘Je suis IS’ en een banner van een groep die zich het Cyberkalifaat noemt.

Directeur Yves Bigot zei dat de hack donderdagochtend nog voortduurde. Tegen RTL Radio zei hij dat het netwerk het signaal heeft hersteld, maar nog alleen vooraf opgenomen programma’s kon uitzenden.

Je suis IS is een verwijzing naar Je suis Charlie, de tekst waar veel mensen hun solidariteit met het tijdschrift Charlie Hebdo mee betuigden na de aanslag in januari die aan twaalf mensen het leven kostte.

Bij de Nederlandse Publieke Omroep zijn al maatregelen van kracht om hackersaanvallen zoals bij de Franse zender TV5 Monde te voorkomen. [Novum/Radio.NL]