Veronicaschip verbindt Nederlanders met vluchtelingen

Het oude iconische Veronicaschip (het voormalige radio zend-schip) gaat zaterdag (24 oktober) een opmerkelijk initiatief lanceren. Het schip wordt het meldpunt van “Ontmoet een vluchteling”, een initiatief van directeur Veronicaschip, Nimet Akdemir.

Ontmoet een vluchteling is een meldpunt voor alle Nederlanders die iets willen doen voor vluchtelingen. Met het initiatief wil Nimet Akdemir werkgevers, vrijwilligers en vluchtelingen verbinden.

Akdemir legt uit: “Door je aan te melden geef je een signaal af dat wij als Nederlandse samenleving een sociaal vangnet kunnen en willen vormen. En tegelijkertijd is het bedoeld om de negatieve beeldvorming over vluchtelingen te nuanceren. Dat doen we door vluchtelingen in Nederland een sociaal netwerk en aandacht te geven.

Deze mensen hebben al hun sociale banden met vrienden, familie en collega’s achtergelaten. Je kunt je via het platform aanmelden als vrijwilliger, om bijvoorbeeld samen een kop koffie te drinken, een luisterend oor te bieden, te wandelen, te eten of samen iets leuks te gaan doen. Kortom; de vluchtelingen even uit een stressvolle situatie halen.”

Akdemir heeft verschillende actiepunten op de agenda. Er komen netwerkdagen voor vluchtelingen, vrijwilligers en werkgevers op het Veronica zendschip. De website Ontmoet een vluchteling.nl zal geïnteresseerden op de hoogte houden van de bijeenkomsten die vooral in het teken staan van de ontmoeting en verbinding.

Aftrap
De aftrap is op zaterdag 24 oktober van 15.00 uur tot ongeveer 18.00 uur op het Veronicaschip, NDSM-pier 1 te Amsterdam. Op deze middag komen werkgevers, vrijwilligers en vluchtelingen bij elkaar om tijdens een feestelijke middag met live-muziek met elkaar te kunnen kennismaken.

Veronicaschip
Vanaf het schip zond radio Veronica tussen 1964 en 1974 uit, maar dat mocht niet meer na het invoeren van de anti-piraatwet. In 1974 werden de uitzendingen illegaal verklaard door de Nederlandse regering. Na het beëindigen van de (zend-zee-Piraat) Radio Veronica werd het schip in 1975 via IJmuiden Nederland binnen gesleept. Na omzwervingen in Nederland en België doet het schip dienst als muziekpodium voor opkomende talenten en andere evenementen. [Radiowereld.NL]