Search
Close this search box.

Kort nieuws op woensdag 3 januari 2001

09.50 uur.

In verband met de cafebrand in Volendam heeft de plaatselijke band BZN de tv-opnames afgelast voor het TROS-programma ‘BZN ontmoet…’. De opnames voor dat programma, waarin de bandleden Nederlandse artiesten ontvangen, zouden plaats hebben in een horecagelegenheid die is gevestigd op een steenworp afstand van het cafe waar met oud-en nieuw brand uitbrak. De TROS zoekt nog naar een andere invulling van de uitzendtijden waarop ‘BZN ontmoet…’ was gepland.

Ferry Maat (presentator Maat in de middag) is naar verluid niet meer welkom bij de NCRV. Hij mag het pand van de NCRV niet meer mag betreden… Hij wordt dus geschorst…de reden is , onenigheid over o.a. het “format” Ferry Maat zei: “als je iemand respecteert, kun je zijn “muziekformat” wel draaien, maar als je moeite hebt met die persoon, wordt dat onmogelijk. Over wie het gaat, dat liet hij in het midden….hij is de laatste maanden gebukt gegaan onder zware stress zei hij, maar hij heeft veel steun gehad van sommige collega’s gelukkig. Harjo Thijs is de plaatsvervanger van de vertrokken NCRV-DJ Ferry Maat op Radio 2. Thijs werkte vroeger al mee aan het uitzending van Maat. De NCRV kiest tijdelijk voor een titelloos programma. Tevens zullen enkele programmaonderdelen worden aangepast.

Deze week is in opdracht van de Nozema de antenne in Alphen aan de Rijn 45 meter opgehoogd, die in mei in gebruik word genomen. Met de hogere zendmast wil de Nozema digitale televisie ethertv gaan presenteren voor West-Nederland. De zendmast in Haarlem is al verhoogd en binnenkort is de zendmast in Hilversum aan de beurt.

De VPRO heeft sinds kort zijn eigen Pieter Storms. Hij luistert naar de naam Frans Bromet en gebruikt, anders dan zijn SBS6-collega, geen lichamelijk maar verbaal geweld om controversiële praktijken aan het daglicht te brengen. Lees hier verder

Tot 15 januari kan het internetpubliek op de site van de zilveren camera kiezen welke foto in aanmerking komt voor de publieksprijs. Na een klik op de button “Publieksprijs” aldaar verschijnen tien winnende foto’s, waarvan de bezoeker er één kan kiezen.

Jazzmuzikant, publicist en programmamaker Pim Gras is op eerste kerstdag op 67-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Gras was een begrip in de jazzwereld, als muzikant, presentator en als organisator van optredens. Tot aan zijn VUT in 1992 maakte hij programma’s voor de NOS. In 1993 stapte hij over naar de ConcertZender waar hij elke zondag het programma ‘Grasduinen in het jazzarchief’ presenteerde.

De betaalzender Canal + is van plan zijn belang in het sportkanaal Eurosport te verhandelen, waarvan het gezamenlijk met de commerciële groep TF1 eigenaar is. Canal+ wil een apart Europees sportkanaal starten.

Hans is oudjaarsavond de winnaar geworden van de reality-soap De Bus van SBS 6. De Nederlander kreeg 55 procent van de stemmen van de televisiekijkers. Hij won zeshonderdduizend gulden. Nieuw deze keer was dat de helft van de twaalf passagiers bestond uit Belgische kandidaten. De Belgische zender VT4, die het programma in België op de buis bracht, staakte half oktober de uitzendingen. Volgens VT4 bleven de kijkcijfers in België ver achter bij de verwachting en was er te weinig aandacht voor de Vlaamse passagiers.

De 33-jarige Bianca Hagenbeek uit Groningen heeft zaterdagavond het Big Brother-huis in Almere als winnaar verlaten. Ze won de hoofdprijs van 250.000 gulden. Bianca is de tweede winnaar van het Veronica-programma Big Brother. Eind 1999 jaar won Bart de hoofdprijs van 250.000 gulden. De 24-jarige Robin Veen uit Houten werd tweede. De 47-jarige Koos Wentink uit Heerhugowaard trok zich tijdens de finale uit de strijd terug, hoewel hij in een nek-aan-nek-race met Bianca was verwikkeld. De eerste weken Big Brother keken gemiddeld 700.000 mensen, terwijl dat aantal vorig jaar rond de 900.000 lag.

Marco Borsato is in 2000 opnieuw de best verkopende artiest van Nederland. Van zijn nieuwste cd Luid en duidelijk gingen 398.000 exemplaren over de toonbank, terwijl hij van vorige titels ook nog eens 23.000 stuks verkocht.

Tijdens de jaarwisseling heeft Radio Twente Internet als enige een aflevering van AVRO’s “Het Stenen tijdperk” uitgezonden. De AVRO had speciaal voor Radio Twente aparte aankondigingen gemaakt.

Op 1 januari is de TROS begonnen het door Endemol geproduceerde programma De TV-Kapper. Volgens producente Desiree van Grinsven zal het programma vooral het “spiegel- van-de- maatschappij-gevoel laten zien. Lees hier verder

De commerciele zender Sun FM is vanaf heden ook te ontvangen via een steunzender in de stad Utrecht e omgeving op 99.3 MHz. Eerder was het station alleen te horen in de provincie Zuid-Holland op 87.6 en 99.4 FM. Voorlopig is via de nieuwe frequentie het signaal van de Sun FM-editie voor Zuid-Holland te beluisteren. Het is onbekend of er in de vooruitzicht een eigen versie voor Utrecht komt.

Na erg lang aanslepende onderhandelingen met België mag Radio 538 vanaf deze maand eindelijk officieel de etherfrequentie 101.5 MHz vanuit Breda gebruiken. De testuitzendingen werden tijdens de laatste week van december gestart. Broadcast Partners staat in voor de technische realisatie en onderhoud.

De eerste die er voor uit komt, is de KRO. Die is er voor religie min god en eredienst, voor gevoel delen. Affiches met twee Hell’s Angels in de kerk – nog mediterend over een verbouwing bij Barend en Van Dorp – en een halfnaakte madonna. Lees verder in het NRC

De Britse zender BBC heeft steeds meer moeite met het filmen op locatie. Tijdens het draaien van een nieuw kostuumdrama in het Londense East End moest de omroep 3500 gulden betalen aan een man die dreigde door de takes heen te schreeuwen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian zaterdag. De producenten betaalden de afperser uit hun eigen zak omdat het kostbaarder zou zijn om het filmen stil te leggen dan tegemoet te komen aan zijn eisen. Nadat omwonenden hoorden van het succes van de schreeuwlelijk moesten de BBC-medewerkers nog twee keer naar de geldautomaat. Twee mannen eisten gezamenlijk zo’n 1250 gulden. Zij dreigden een schuurmachine aan te zetten en de straat te blokkeren met een auto als er geen geld kwam.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.