Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rechter fluit AT terug na afwijzing handhavingverzoek regio radio

De Rechtbank van Rotterdam heeft afgelopen week het besluit van het Agentschap telecom (AT) om een handhavingverzoek ten aanzien van een groot aantal regionale FM-kavels af te wijzen vernietigd. De zaak was ingediend door Rato Zendtechniek en de KRCO.

Rechter fluit AT terug na afwijzing handhavingverzoek regio radioHandhavingverzoek
In de zomer van 2015 dienden Rato en de Vereniging ter bevordering en ondersteuning van Kleine Regionale Commerciële Omroepen (KRCO) bij het AT een verzoek tot handhaving van de kavels B10, B13 en B28 tot en met B37 in. Deze kavels worden gebruikt door RADIONL. Enkele frequenties worden gebruikt door Waterstad FM, Simone FM, radio Continu en Radio 8FM Noord & Oost.

Voor deze FM-kavels geldt dat op elk een bepaald percentage van de programmering op de regio gericht moet zijn. Voor een aantal van deze kavels loopt dit percentage op tot 64%. Op een groot deel van deze kavels wordt het programma van RADIONL uitgezonden. Tot september van dit jaar was op deze kavels het semilandelijke gepresenteerde programma van de volkszender te horen, waarbij alleen de reclame en enkele jingles verschilden per FM-frequentie. Pas sinds enkele maanden wordt het programma van RADIONL gedurende vier uur per dag regionaal ontkoppeld.

Afwijzing door AT
Het AT wees het verzoek tot handhaving van al deze kavels echter af. Rato zou geen rechtstreeks belang hebben op handhaving, omdat deze partij geen FM-frequentie heeft en dus geen concurrent zou zijn. De KRCO zou geen belang hebben, omdat zij geen vergunning zou hebben. Ook het ingediende hoger beroep wees het AT af.

Saillant detail is dat Rato meedeed aan de verdeling van FM-kavels in 2008, maar buiten spel werd gezet door het hoge percentage van 64% regiogerichtheid dat Nico Silvius, eigenaar van RADIONL, bood voor deze frequenties. Ook enkele leden van de KRCO hebben interesse om FM-kavels te exploiteren. Met argusogen moesten Rato en KRCO toezien dat de afgelopen jaren op vrijwel geen enkele van deze kavels aan het verplichte percentage regiogerichtheid werd voldaan en het AT hier niet tegen op heeft getreden.

Rechter stelt Rato en KRCO in het gelijk
Zowel Rato al de KRCO besloten het besluit van het AT om het handhavingverzoek af te wijzen aan te vechten bij de rechter.

Afgelopen week deed de Rechtbank van Rotterdam uitspraak in beide zaken. De rechter heeft het besluit tot afwijzing door het AT vernietigd. Rato zou wel degelijk belang hebben, omdat deze ten tijde van het indienen van het verzoek concrete plannen had om uit te gaan zenden. Inmiddels is Rato met Memories AM actief op de middengolf.

“Hoewel het handhavingverzoek er niet direct toe hoeft te leiden dat een vergunning wordt ingetrokken is een mogelijke uitkomst van handhaving wel dat dit (uiteindelijk) gebeurt,” aldus de rechter. Ook de KRCO zou voldoende belang hebben, aangezien enkele leden concrete plannen hebben om te gaan uitzenden of inmiddels al uitzenden, via AM bijvoorbeeld. Bij het vrijkomen van kavels zouden zij de mogelijkheid krijgen om deze te verwerven.

De rechter draagt het AT op binnen zes weken een nieuwe beslissing op het bezwaar te nemen. In de praktijk komt het erop neer dat het AT niet anders kan besluiten om het handhavingverzoek te gaan uitvoeren.

Druk op AT steeds hoger
Met de nieuwe uitspraak van de rechter wordt de druk op het AT om te gaan handhaven steeds groter. Eerder floot de rechter het AT al terug, omdat het de kavelvoorwaarden had gewijzigd in het voordeel van de vergunninghouders. De rechter oordeelde dat dit alleen mag bij een nieuwe uitgifte. Het CBb hield deze uitspraak in hoger beroep overeind.

Daarnaast oordeelde de rechter dat muziek alleen als regiogerichtheid meetelt indien de artiest of een significant deel van de betreffende band in het uitzendgebied van de vergunning is geboren.

Inmiddels is ook de relatie tussen de vergunninghouders en het AT flink bekoeld. Dinsdag heeft de NLCR, waarin de regionale commerciële radiostations verenigd zijn, een zwartboek over het beleid van het AT aan de Tweede Kamer aangeboden. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten