Nieuw Vlaams frequentieplan goedgekeurd door Raad van State

Vlaams minister van media Sven Gatz kan beginnen met de implementatie van zijn nieuwe frequentieplan. Afgelopen vrijdag heeft de Raad van State laten weten geen fundamentele bezwaren te hebben tegen de plannen.

Eerder dit jaar maakte de Vlaamse minister voor Media Sven Gatz zijn frequentieplan bekend. Hieruit bleek dat Qmusic, Joe en Nostalgie hun huidige FM-frequenties behouden in ruil voor het uitzenden via DAB+.

Daarnaast verdwijnt het fenomeen ketenradio’s en komen er vier FM-kavels voor commerciële netwerkradio’s. De vier FM-kavels bestaan elk uit 15 tot 17 FM-zenders. Deze frequenties gaan ten koste van de huidige lokale FM-frequenties.

Tevens worden de resterende lokale FM-frequenties niet meer los verdeeld, maar in pakketten. Er komen in totaal 124 pakketten voor lokale radiostations, elk bestaande uit één tot drie FM-zenders.

Met name onder de 300 lokale radiostations is flinke onrust ontstaan door de plannen van Gatz. Bijna 120 hiervan zijn afgelopen week naar de rechter gestapt om de plannen tegen te houden. Zij vrezen voor hun voortbestaan.

“Die ongerustheid bij de lokale radiomakers is niet nodig”, schrijft minister Gatz op zijn website. Momenteel zouden er nog maar 105 echte lokale radiostations zijn. De overige stations zouden in handen zijn van commerciële ketenradio’s zonder lokale binding of programmatie.

Ook is het volgens Gatz van belang dat lokale radiostations een groter gebied gaan bedienen. “Door het te kleine zendgebied van de huidige generatie lokale radio’s was hun leefbaarheid in het gedrang gekomen.” Het grotere bereik maakt de lokale radio’s van de toekomst economisch beter leefbaar, omdat ze bijvoorbeeld uit een groter gebied reclame-inkomsten kunnen werven.

De huidige vergunningen van de lokale radiostations lopen eind dit jaar af. “Ik verwacht dat we half mei van start zullen kunnen gaan met de oproep naar kandidaten voor de erkenning tot twee soorten radio-organisaties: lokale radio’s en commerciële netwerkradio’s,” meldt Gatz op zijn site.

Lokale partijen mogen nog maar twee lokale FM-pakketten verwerven. Hierop mogen zij echter niet één en hetzelfde programma uitzenden.

Het is de bedoeling dat alle kandidaten voor de samengebundelde frequentiepakketten na de oproep worden beoordeeld. In het najaar vallen dan per frequentiepakket de beslissingen over de erkenning en reikt de Vlaamse Regulator voor de Media de vergunningen uit, zodat alle nieuwe radio’s vanaf 1 januari 2018 in de ether kunnen. [Radiowereld.NL]