Luistercijfers België: Forse stijging VRT Radio 2

Radio 2 mag zich de grote winnaar noemen van de nieuwe luistercijfersmeting. Dit blijkt uit de gegevens die woensdag werden gepubliceerd. Opvallend is dat alle overige grote zenders dalen. In Wallonië blijft VivaCité het grootst.

Luistercijfers België: Forse stijging VRT Radio 2 Donderdag publiceerde het Centrum voor Informatie (CIM) de nieuwe luistercijfers, die drie keer per jaar verschijnen. Golf 2017-1 bevat de periode 9 januari tot en met 9 april 2017.

Voor het onderzoek zijn 7628 interviews afgenomen en 5034 luisterdagboeken verzameld. Door vertraging bij het veldwerk zijn de cijfers met vertraging gepubliceerd. Normaal gesproken zouden de cijfers halverwege mei gepubliceerd zijn.

Record voor Radio 2
Radio 2 blijft veruit de grootste. De familiezender van de VRT met veel aandacht voor Vlaamse artiesten, zag het marktaandeel met bijna 3%-punt stijgen. Met 31,4 procent haalt Radio 2 haar hoogste marktaandeel in vier jaar tijd.

Jan Knudde, nethoofd Radio 2: “De luisteraar vindt een goede compagnon in Radio 2. We leven in woelige tijden, maar er gebeurt ook veel goeds. Radio 2 deelt die positieve verhalen net als de moeilijkere momenten elke dag met haar luisteraars. Bij Radio 2 zijn we echt geïnteresseerd in mensen van bij ons. Het doet dan ook deugd dat deze mooie cijfers bevestigen dat we dicht bij onze luisteraars staan.”

Verlies voor StuBru, Q, MNM en Joe
Opvallen is dat vrijwel alle overige grote zenders terrein verloren. Zowel Studio Brussel, Qmusic als Joe zagen het marktaandeel met een slordige half procentpunt dalen. De rangen blijven echter gelijk. MNM zag haar marktaandeel zelfs met anderhalf procentpunt dalen.

Iwan Reuvekamp, programmadirecteur radio Qmusic en Joe: “We blikken terug op een fijn voorjaar. We hebben weer heel wat zotte projecten kunnen steunen met de Plezante Premies bij Qmusic en Joe heeft alle broers en zussen in Vlaanderen op een piëdestal gezet met de Heilige Broer- en Zusdag. We kijken nu uit naar de zomer waar we met onze beide zenders onze luisteraars opzoeken: we openen opnieuw ons Q-Beach House en Joe maakt live radio op heel wat zomerevents. Ondertussen zijn we achter de schermen volop bezig met de voorbereidingen van het najaar, al houden we die plannen nog even geheim.”

Winst was er wel voor Nostalgie. Ook Klare steeg licht.

Bij de commercieel belangrijke doelgroep 18-54 blijven Qmusic en Joe samen stabiel met 28,5% marktaandeel.

Wallonië
In het Franstalige gedeelte van België blijft VivaCité van de RTBF aan kop. Wel ging het marktaandeel met 0,4%-punt omlaag. Ook hier geldt dat alle grote zenders verloren. Contact 1,5%-punt, Bel RTL en NRJ elk 1,3%-punt en Nostalgie zelfs 2,8%-punt.

Grote winnaars zijn Classic 21, de classic rockzender van de RTBF, en La Première die beiden ruim een procentpunt wonnen. [Radiowereld.NL]