Search
Close this search box.

Forse boetes voor bedrijven achter Decibel en Ujala

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft de commerciële media-instellingen Young City Media B.V. (Decibel) en MultiCultural Events & New Dutch Media B.V. (Ujala) boetes opgelegd van ieder 30.000 euro, omdat zij zich schuldig hebben gemaakt aan verboden verbondenheid.

Forse boetes voor bedrijven achter Decibel en Ujala Beide partijen hadden productie-overeenkomsten met elkaar afgesloten voor de invulling van frequenties.

Zo was Ujala tussen september 2014 en augustus 2017 ook in Den Haag op FM te ontvangen (98.0) op een frequentie van Decibel.

Daarnaast was Radio Royaal/Radio 8FM Randstad in diezelfde periode te ontvangen in Amsterdam (90.1) op één van de frequenties van Ujala.

Verboden afspraken
Echter bevatte de productie-overeenkomsten een side letter waarin verboden afspraken waren gemaakt. Hierin stond dat wederzijds de volledige zeggenschap over frequentieruimte werd overgedragen. Dat wil zeggen dat Ujala zelf, zonder bemoeienis van Decibel, mocht bepalen wat zij uitzond op de frequentie 98.0 FM in Den Haag. Daarnaast mocht Decibel zelf, zonder bemoeienis van Ujala, bepalen wat zij uitzond op 90.1 FM in Amsterdam.

Zowel Young City Media (YCM) als MultiCultural Events & New Dutch Media (MCE) hebben hiermee de mediawet overtreden. Want door de side letters mogen YCM en MCE gezien worden als één instelling. Door deze verbondenheid hebben zij een verboden kavelcombinatie gevormd.

Volgens de ‘Regeling aanwijzing en gebruik frequentieruimte commerciële radio-omroep 2003’ mogen de twee kavels (B01 en B04) niet door één instelling geëxploiteerd worden.

Daarnaast werd door de combinatie van de kavels het demografisch bereik te groot. Eén instelling mag namelijk de grens van 30% overschrijden.

Vanwege al deze overtredingen heeft het CvdM zowel YCM als MCE een boete opgelegd van 30.000 euro. [Radiowereld.NL]