Frequentieoorlog Vlaanderen gaat nieuwe fase in

Het nieuwe Vlaamse frequentieplan dat begin dit jaar in werking trad blijft de gemoederen bezig houden. Nadat de Raad van State (RvS) onlangs het plan vernietigde en de Vlaamse overheid er alles aan doet om het te herstellen, liggen er opnieuw vijf radiostations dwars.

Club FM, Hit FM, Family Radio, Radio FG en Antwerpen FM hebben bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) een klacht ingediend om onmiddellijk op te treden tegen illegale uitzendingen op FM van alle private nationale lokale radio’s en netwerkradio’s zoals Qmusic, Joe, NRJ en VBRO.

Geen uitzendrechten
De radiostations hebben sinds eind oktober officieel geen uitzendrechten meer nadat de RvS het frequentieplan vernietigde. Desondanks mogen ze van de Vlaamse minister van Media Sven Gatz blijven uitzenden. Hij is nu druk bezig met een herstelbesluit dat inmiddels is goedgekeurd door de Vlaamse Regering, maar nog langs de RvS moet. Dit gebeurd op z’n vroegst pas in februari.

Het frequentieplan werd vernietigd omdat de overheid 26 beschikbare FM-frequenties niet had opgenomen in het plan. Er is echter een Europese verplichting om te verantwoorden waarom bepaalde frequenties niet worden verdeeld.

Met het herstelbesluit wordt een verantwoording voor het niet inzetten van de frequenties toegevoegd aan het frequentieplan. Tevens komen er alsnog acht zwakke FM-frequenties beschikbaar.

Het herstelbesluit is echter in doorn in het oog van vijf radiostations die een flink deel van hun FM-dekking kwijtraakten of zelfs geheel uit de ether verdwenen.

‘Halfslachtige oplossing’
In plaats van de vernietiging van het frequentieplan aan te grijpen als een kans om een degelijk en goed frequentieplan uit te werken, kiest minister Gatz voor een halfslachtige oplossing: het behoud van het huidige frequentieplan met de toevoeging van acht nieuwe frequenties”, aldus Dave Verdonck van Radio FG.

Deze acht frequenties werden door de minister en zijn kabinet sterk in vermogen verlaagd waardoor deze commercieel niet leefbaar zijn. Radio haalt zijn inkomsten immers uit reclame en heeft een degelijk uitzendgebied nodig om airtime aan adverteerders te kunnen verkopen. Een laag uitzendvermogen wil zeggen dat een radio een klein ontvangstgebied heeft en bijgevolg dus geen tot weinig adverteerders kan aantrekken.

Als protest is nu een klacht ingediend bij de VRM om alle ‘illegale’ radiostations uit de ether te halen. “Minister Gatz verzekerde dat alle radio’s tot die tijd kunnen blijven uitzenden, maar hij heeft hier geen enkele juridische grondslag voor. Bijgevolg zijn alle niet openbare radio’s die nu uitzenden via FM, piraatradio’s.

Door deze klacht neer te leggen bij de VRM, hopen de klagers een duidelijk en niet mis te verstaan signaal te geven aan minister Gatz en zijn kabinet, om met een werkbaar en leefbaar frequentieplan te komen dat een meerwaarde biedt voor zowel de grote als de kleine spelers in het radiolandschap én voor de Vlaamse luisteraars”, vervolgt Verdonck.

Terug naar de jaren ’70?
Of de VRM daadwerkelijk gaat handhaven en de radiostations uit de lucht gaat halen is nog onduidelijk. Als dat gebeurt is de chaos compleet en gaar Vlaanderen terug naar de jaren ’70 met uitsluitend publieke radiostations op FM. [Radiowereld.NL]