Zilveren Reissmicrofoon 2021 voor: NRC

Een jury heeft vrijdagmiddag in Beeld en Geluid in Hilversum de winnaar bekendgemaakt van de Zilveren Reissmicrofoon 2021. Dit jaar ging de juryprijs naar: NRC. Andere genomineerden waren: Opium en Kink.

Zilveren Reissmicrofoon 2021 voor: NRC De juryprijs werd uitgereikt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

De jury: “In een paar jaar tijd is NRC dé uitgever geworden van informatieve en goed gemaakte podcasts. Waar BNR een voorsprong had, de NPO heel laat aanhaakte, is uitgever Mediahuis van die NRC vroeg gaan investeren in audio. NRC Vandaag is één van de beste beluisterde podcasts van Nederland en meteen een typisch visitekaartje van NRC Audio.

De podcast is ter zake kundig, goed verzorgd opgenomen en gemonteerd, met eigen herkenbare vormgeving. Het kan dus wél, je met relevante inhoud onderscheiden in een markt vol keukentafel klets podcasts. Ook uniek is hoeveel jonge mensen je hier inhoudelijk hoort zijn. Niet alleen de redacteuren en makers achter de microfoon zijn geregeld jong, ruim twee derde van de luisteraars is jonger dan 35 jaar. Het is niets minder dan een audio revolutie, want informatieve zenders als NPO Radio 1 en BNR hebben een gemiddelde luisteraar van ruim boven de 60 jaar.

Een speciale vermelding gaat naar de podcast ‘Sorry voor mijn broertje’van Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt voor Kro-Ncrv en 3FM.

Ere Zilveren Reissmicrofoon
Ook werd de ‘Ere Zilveren Reissmicrofoon’ uitgereikt. Die ging dit jaar naar De Nederlandse Top 40. Deze Ere Zilveren Reissmicrofoon werd in ontvangst genomen door Erik de Zwart en verscheidene andere kopstukken uit de geschiedenis van de hitlijst.

De jury heeft er dus voor gekozen om de Ere Zilveren Reissmicrofoon niet toe te kennen aan een radioprogramma, een radiostation of programmamaker, maar aan een instituut / format dat te horen is geweest op vele radiostations, van Radio Veronica, Hilversum 3, Radio 538 tot en met Qmusic.

De hitlijst werd gepresenteerd door meerdere deejays zoals Joost den Draaijer (Willem van Kooten), Lex Harding, Erik de Zwart en nu Domien Verschuuren bij Qmusic. De jury denkt dat de Top 40 hitlijst ‘een onuitwisbare indruk heeft gemaakt op de radio in Nederland. Het initiatief was van de toenmalige programmaleider van Radio Veronica, Joost den Draaijer, en de eerste uitzending vond plaats op 2 januari 1965. Nu, 56 jaar later, is de lijst nog steeds een succes, en baseren de succesvolste radiostations in Nederland hun formats als vanouds mede op de gegevens van de top 40.’

Zilveren Nipkowschijf
De Zilveren Nipkowschijf werd op 24 juni dit jaar al uitgereikt aan Nieuwsuur. Het programma werd geroemd als een programma dat dagelijks met liefde zijn verantwoordelijkheid neemt voor het controleren van de macht en het faciliteren van het publieke debat in Nederland.

De andere genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf 2021 waren: de satirische show Even Tot Hier (BnnVara), en de documentaire reeks Srebrenica – De Machteloze missie van Dutchbat (BnnVara). Een speciale vermelding ging naar de vijfdelige documentaireserie De Wasstraat (Human). Een Ere Zilveren Nipkowschijf was voor Het Sinterklaasjournaal (NTR)..

Prijzen
De Zilveren Nipkowschijf en de Zilveren Reissmicrofoon worden sinds respectievelijk 1961 en 1966 toegekend door jury’s van tv- en radiocritici en mediajournalisten. Op de website van de Stichting Nipkow – de organisator van de Zilveren Reissmicrofoon – staan de juryrapporten voor alle genomineerden en prijswinnaars. [RadioWereld.NL]