Zoeken
Sluit dit zoekvak.

RadioCorp protesteert tegen voorwaardelijke veiling regio FM

RadioCorp protesteert tegen de huidige opzet van de voorwaardelijke veiling van de niet-landelijke FM-kavels. Reden hiervoor is het verzuim van Agentschap Telecom (AT) om een beperking voor het bereik van een radioprogramma op te nemen wanneer de regiogerichtheid teruggaat naar 10%.

RadioCorp protesteert tegen voorwaardelijke veiling regio FM Dit blijkt uit een reactie op de internetconsultatie op het “Besluit bekendmaking veiling kavels B01, B03, B04, B06 tot en met B26, B35 en B37.”

De voorwaardelijke veiling is onderdeel van de afspraken die de radiosector, onder leiding van voormalig staatssecretaris van media Medy van der Laan, heeft gemaakt met AT om de onderlinge relatie tussen sector en de waakhond te verbeteren.

Belemmerend
Doel van de voorwaardelijke veiling is om de bestaande vergunninghouders hun niet-landelijke FM-kavels (ofwel B-kavels) terug te laten kopen tegen 10% regiogerichtheid. De huidige hogere percentages regiogerichtheid worden namelijk als belemmerend ervaren.

Mocht het de bestaande vergunninghouder echter niet lukken om het hoogste bod te doen, dan kan deze de veiling ontbinden en het kavel behouden met behoud van de het oude hogere regiogerichtheidspercentage.

Beperking bereik
Voorwaarde voor de gehele radiosector om akkoord te gaan met een voorwaardelijke veiling is echter dat er dan wel een beperking van komt op het demografisch bereik (maximaal 30%) van een radioprogramma dat via één of meerdere van de opnieuw geveilde kavels wordt uitgezonden.

Deze beperking moet voorkomen dat verschillende vergunninghouders hun kavels aan elkaar gaan rijgen om hierop exact hetzelfde programma uit te zenden. Hierdoor kan gewoon landelijke ongeclausuleerde radio worden gevormd op deze kavels.

10% Regiogerichtheid lijkt misschien wel heel wat op papier, maar volgens de regels van AT tellen landelijke nieuws, landelijk weer en landelijke verkeersinformatie ook mee als regiogerichtheid. En met 10% van de netto zendtijd (zonder reclame dus) gaat het hier om maar een slordige vijf minuten per uur. Dat is door elk uur nieuws en weer en elk half uur verkeer al snel te realiseren.

Verbazing
Tot grote verbazing van RadioCorp is echter de waarborg die onderdeel uitmaakte van dit akkoord en waarmee kon worden voorkomen dat regionale zenders via ketenvorming landelijke dekking kunnen verkrijgen, niet opgenomen in de regelgeving, noch in de te veilen concept-vergunningen,” aldus de eigenaar van de landelijke radiostations 100% NL en Slam.

Het ontbreken van de beperking is al een probleem dat maanden speelt. Al in januari schreef Radio.NL dat AT op deze manier in feite landelijke radio via regionale FM-frequenties bevordert.

RadioCorp roept Staatssecretaris Keijzer dan ook op om de beperking van het demografische bereik van een radiozender alsnog in te voeren. Indien dit niet gebeurt dan dreigt RadioCorp “bezwaar te maken tegen alle intrekkingsbesluiten en, zodra de vergunningen zijn verleend, bezwaar te maken tegen alle verleende vergunningen.

‘Voorwaardelijke veiling in strijd met de wet’  
Volgens RadioCorp de probeert staatssecretaris met de keuze voor de constructie van een voorwaardelijke veiling de wet te omzeilen en dat hiermee “een juridisch monster van Frankenstein gecreëerd is, waarvan de gevolgen onoverzichtelijk zijn, en dat in strijd is met Europese en nationale wetgeving waarin is bepaald dat procedures voor de verlening van gebruiksrechten voor radiofrequenties open, transparant en niet-discriminerend moeten zijn.

En dat is hier niet het geval. Nieuwkomers kunnen meedoen aan de veiling, maar ook al doen ze het winnende bod, dan nog is de kans nihil dat ze het kavel ook daadwerkelijk krijgen. De huidige vergunninghouder kan immers de voorwaardelijke intrekking van zijn kavel ongedaan maken en zo het kavel gewoon behouden.

Volgens RadioCorp is duidelijk “dat huidige vergunninghouders hiermee een veel voordeligere positie hebben dan eventuele andere deelnemers. Sterker nog, waarschijnlijk zullen derden helemaal niet meer mee doen aan de veiling vanwege de te maken kosten en de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat ze ook bij het hoogste bod de vergunning toch niet zullen krijgen.

En dat is nu net de bedoeling van de voorwaardelijke veiling: dat de huidige vergunninghouder zijn vergunning weer terugkrijgt, al dan niet met 10% regiogerichtheid. “Dit is echter niet waarvoor het instrument van een veiling is bedoeld.” Daarnaast bestaat een voorwaardelijke veiling helemaal niet volgens de Telecommunicatiewet.

Wel of niet ingetrokken?
Ook het voorwaardelijk intrekken van de vergunningen zorgt voor de nodige vraagtekens. “Een vergunning is óf wel, óf niet ingetrokken, en niet een beetje.” Mochten de vergunningen nog niet ingetrokken zijn, dan kan er niet geveild worden.

Mochten ze wel al ingetrokken zijn of worden, dan zenden de radiostations vanaf dan illegaal uit en kan volgens RadioCorp de intrekking niet meer ontboden worden. “In ieder geval zal een succesvol bezwaar of beroep tegen een opnieuw aan dezelfde vergunninghouder verleende vergunning ertoe leiden dat de vergunninghouder met lege handen staat: zijn eerdere vergunning was immers ingetrokken.” [Radiowereld.NL]