Zoek
Sluit dit zoekvak.

15 Jaar 100% NL in de ether (audio)

100% NL is donderdag precies 15 jaar in de ether te ontvangen. Op 8 juli 2006 ging het radiostation van start met uitzendingen op het FM-kavel waarop RTL FM uitzond. Maar eigenlijk was het een vertraagde start, waar drie jaar aan procedures en rechtszaken aan vooraf gingen.

15 Jaar 100% NL in de ether (audio) In het voorjaar van 2003 werden alle commerciële radiofrequenties verdeeld middels een vergelijkende toets met financieel bod.

100% NL was één van de stations die een aanvraag deed voor kavel A9 voor overwegend Nederlandstalige muziek. Het belangrijkste beoordelingscriterium was het percentage Nederlandstalige die de aanvrager beloofde te draaien.

RTL FM bood 35% Nederlandstalige muziek, terwijl 100% NL het dubbele bood. Opmerkelijk genoeg wees de overheid het kavel toe aan RTL FM, omdat er geen ‘significant verschil’ zou zijn tussen 35 en 70%. Daarentegen bood RTL 23 miljoen voor het kavel tegenover 8000 euro voor 100% NL.

Ontknoping na 3 jaar
Na drie jaar aan rechtszaken oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven op 30 juni 2006 dat de overheid kavel A9 onterecht aan RTL had toegewezen en dat RTL FM per 8 juli de uitzendingen via dit kavel moest staken. Een maand eerder besloot de toenmalige Minister van Economische Zaken ook al dat RTL FM geen gebruik meer mocht maken van dit kavel, iets waar RTL tegen in beroep ging.

Wissel
Op 7 juli 2006 even voor middernacht nam Julia Samuël op RTL FM afscheid van de luisteraars, waarna het station uit de ether verdween om plaats te maken voor 100% NL. De eerste plaat die het station draaide was “The right side won’ van What Fun. De eerste woorden die op de op 100% NL klonken, waren van Herbert Visser Hij legde aan de luisteraars uit waarom 100% NL het kavel over mocht nemen van RTL FM. Eline la Croix mocht de openingsuitzending vanuit het Ketelhuis in Amsterdam presenteren.

Van urban…
De eerste jaren klonk 100% NL flink anders dan nu het geval was. In eerste instantie draaide het station urban, rock en pop. Dat kwam mede doordat het aanbod aan Nederlandstalige popmuziek toen nog niet zo uitgebreid was als nu het geval is. Natuurlijk waren Borsato, Blof en jan Smit er al, maar urban en nederhop waren toen ook behoorlijk populair. Omdat 100% NL 50% muziek moest draaien die niet ouder was dan een jaar, kwamen ook artiesten als Brainpower en Partysquad op de playlist.

Deejays van het eerste uur waren, naast Eline, Lex Gaarthuis, Dave Donkervoort, Patricia van Liemt, Wendy Duivenvoorde, Marcel Barendse en Bert van Lent.

…naar popmuziek
Na een jaar kwam 100% NL qua format al meer in het spoor zoals het nu is: Nederlandstalige popmuziek van onder andere Marco Borsato, Blof, Jan Smit, Nick & Simon, Guus Meeuwis en Jeroen van der Boom, afgewisseld met Nederlandse acts als Kane, Anouk en Krezip.

Waar de luistercijfers het eerste jaar nog relatief laag bleven, kwam er na ruim een jaar een flinke groei. Het hoogste marktaandeel scoorde 100% NL in het najaar van 2012. Toen werd in de 10+ cijfers 4,9% marktaandeel genoteerd en had ze zender bijna 2 miljoen luisteraars per week.

Momenteel heeft 100% NL 3,1% marktaandeel met ruim 1,1 miljoen luisteraars per week. In de voor adverteerders belangrijkste doelgroep 20-49 jaar scoort het station 4,2% marktaandeel. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL