Luistercijfers 20-49 jaar: Flinke stijging voor Radio 2 en Sky Radio

NPO Radio 2 en Sky Radio hebben hun marktaandeel bij de voor adverteerders belangrijkste doelgroep 20-49 jaar flink zijn stijgen deze meting. Dit blijkt uit de cijfers over de periode juni / juli 2021 van het NLO. Qmusic blijft marktleider.

Deze meting zijn de eerste cijfers waarin de zomervakantie deels valt. Dat was bij de overall 10+ cijfers al te zien, want veel stations zagen hun weekbereik dalen. Maar ook zorgt dit deels voor verschuivingen in de cijfers voor de specifieke doelgroepen.

Q blijft de grootste
Qmusic blijft veruit de grootste zender bij de doelgroep 20-49 jaar. Het station geniet nog na van de Foute Maand juni die nog deels in deze cijfers zit. Het marktaandeel van Qmusic bedraagt nu 20,3%, waarmee het station weer langzaam naar het oude record uit oktober / november 2020 kruipt.

Ten opzichte van vorige meting groeit Q 0,1%-punt, ten opzichte van een jaar geleden 1,7%-punt. Wel moet hierbij vermeld worden dat deze cijfers zeer waarschijnlijk een optelling is van de landelijke Qmusic en de regionale versies ‘Qmusic Limburg’ en ‘Qmusic Non-stop Maximum Hits’ in de Randstad. De laatste twee doen namelijk niet mee als zelfstandig station aan de meting en de kans is groot dat deze luisteraars gewoon Qmusic aanvinken bij het onderzoek.

Verlies voor 538, winst voor Radio 2
Radio 538 zakte deze meting met 0,7%-punt naar 13,8%. Dezelfde periode vorig jaar stond het marktaandeel nog 2%-punt hoger.

Flink omhoog gaat deze meting NPO Radio 2. Het station heeft na vijf metingen het dalende marktaandeel een halt toegeroepen en stijg bij de doelgroep 20-49 jaar met 0,7%-punt naar 12,4%. Een jaar geleden stond het marktaandeel ongeveer even hoog.

10 Omlaag, Sky omhoog
Niet alleen in de 10+ cijfers ziet Radio 10 (met deels Radio 10 Brabant erbij) het marktaandeel dalen, maar ook bij 20-49 jaar. Deze meting ging er 0,6%-punt af, waardoor het station nu 9,8% noteert. Ten opzichte van een jaar geleden is het wel een stijging van 0,2%-punt.

Sky Radio zag het marktaandeel met maar liefst 0,9%-punt stijgen naar 9,0%. Echter, ten opzichte van een jaar geleden betekent dit een daling van 0,8%-punt.

Stenders-effect?
Bij Radio Veronica is het Stenders-effect nog niet zichtbaar. Althans, geen positief effect. Het marktaandeel daalt namelijk met 0,4%-punt naar 4,9%. Vorig jaar rond deze tijd was het marktaandeel ongeveer even hoog.

De rest
NPO 3FM is met 3,7% vrijwel gelijk gebleven, terwijl NPO Radio 1 stijgt naar 2,8% dankzij de sportzomer. 100% NL daalt licht, terwijl Slam gelijk is gebleven. Kink stijgt door naar 1,8% marktaandeel. [RadioWereld.NL]