Evenementenzender verstoorde landende vliegtuigen op Schiphol

Het radioverkeer van de vliegtuigen die landen op Schiphol is de afgelopen weken regelmatig verstoord. De frequentie die Luchtverkeersleiding Nederland gebruikt om het naderende vliegverkeer instructies te geven, werd meermalen verstoord met muziek afkomstig van de FM-band.

Foto: pixabay

Na inzet van het Agentschap Telecom (AT) is hierdoor eind vorige week in het Gelderse Dieren een radiozender uit de lucht gehaald.

Het ging om een vergunninghouder met een evenementenzender die mocht uitzenden via FM maar zich daarbij niet aan de regels hield volgens het AT. De zender was zelfs tot Nijmegen te ontvangen, 30 km  verderop. Na het (tijdelijk) stilleggen van de zender is er ook geen verstoring meer waargenomen op de luchtvaartband.

Volgens het agentschap betrof het een FM-zender die tijdelijk wordt gebruikt voor een inzamelingsactie.

De evenementenzender, die uitzend op 91.2 Mhz  vanuit Dieren onder de naam Ster van Gelderland en Bellamy FM, beaamt dat hun uitzending is stilgelegd.

Dat waren wij ja“, aldus Johan Haverhoek van Ster van Gelderland tegen Omroep Gelderland. “Er belde een agent dat we de uitzending moesten staken en daar hebben we gehoor aan gegeven. Het Agentschap Telecom is niet ter plekke komen controleren en het zit ook niet zoals zij zeggen.

Onze masthoogte was gewoon correct en we hebben niet met meer vermogen uitgezonden dan was toegestaan. We gebruikten maar 15,8 Watt, want we riskeren die hoge bekeuringen niet. Er is ook niks in beslag genomen. En we hebben inmiddels ook gewoon onze uitzendingen mogen hervatten. Misschien hebben die piloten zelf te laag gevlogen.

Volgens het AT heeft de eigenaar van de tijdelijke vergunning gekregen om uit te zenden met een zender van maximaal 12 dBWatt ERP en een antenne tot 25 meter hoogte. Op die manier is het verzorgingsgebied volgens het AT een paar kilometer rondom de zender. Volgens het CvdM mag het tijdelijke radiostation op de Ambachtstraat in Dieren uitzenden van 19 december tot en met 2 januari 2022.

Storingen
Hoewel door dit verkeerde FM-gebruik geen sprake is geweest van een acuut gevaarlijke situatie volgens het Agentschap Telecom, is een verstoring van radioverbindingen in de luchtvaart wel een direct risico. Wanneer de verbindingen uitvallen is er geen contact meer mogelijk tussen de luchtverkeersleiders en de piloten. De veiligheid wordt overigens geborgd. Piloten kunnen overschakelen op een noodfrequentie bij storing, hoewel dit niet de voorkeur heeft omdat bij echte noodsituaties minder alternatieven overblijven.

Jaarlijks komen er veel meldingen van piloten over verstoring door muziek die interfereren met de luchtvaartband, veelal afkomstig van etherpiraten. Gezien het belang van de veiligheid geeft LVNL hier direct opvolging door dit te melden aan de autoriteiten. Dit jaar ging het om 10 meldingen.  [RadioWereld.NL]

Foto: RadioWereld.NL