Zoek
Sluit dit zoekvak.

AT beboet Radio Veronica wegens overtreden spraakclausule

Agentschap Telecom (AT) heeft Radio Veronica een boete opgelegd van 60.000 euro wegens het overtreden van de spraakclausule. Dit meldt nu.nl. Eigenaar Talpa is het niet eens met de rekenwijze van AT en heeft bezwaar aangetekend.

Radio Veronica zendt uit op FM via een zogenaamd geclausuleerd kavel, waardoor er restricties zijn op wat de zender wel en niet mag uitzenden. Zo moet Radio Veronica volgens de vergunning tussen 7 en 19 uur 85% van de netto zendtijd (dus exclusief nieuws, weer, verkeer en reclame) vullen met muziek.

Eerder tikte AT Veronica al op de vingers wegens teveel gepraat op de zender. Daarbij werd het station een last onder dwangsom opgelegd om herhaling te voorkomen.

Maar ook bij een hercontrole ging Veronica volgens AT over de schreef en daarom heeft de telecomwaakhond de last onder dwangsom verbeurd verklaart. Hierdoor moet Radio Veronica 60.000 euro betalen. Veronica-eigenaar Talpa heeft bezwaar aangetekend tegen het verbeurd verklaren.

Actie van Kink
De conclusie dat er op Veronica teveel gepraat werd komt voort uit een handhavingsverzoek dat radiozender Kink enige tijd geleden indiende. Kink wil graag op FM en doet er momenteel alles aan om dit voor elkaar te krijgen.

Eerder diende Kink ook al een handhavingsverzoek in tegel Talpa en RadioCorp, omdat er sprake zou zijn van ongeoorloofde verbondenheid tussen deze partijen. Dit verzoek werd na onderzoek afgewezen door AT. Ook werd de stap gemaakt naar de Europese Commissie, omdat Kink vindt dat de drie jaar noodverlenging van FM illegale staatssteun zou zijn.

Meer succes had Kink bij de rechter, die afgelopen zomer een streep zette door de noodverlenging van de landelijke commerciële FM-vergunningen. Deze zaak is echter nog niet geheel beklonken, want momenteel loopt er nog een hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. [RadioWereld.NL]

3 reacties

 1. Hoe was de slagzin ook alweer o ja We houden van muziek.
  Het is dus we houden van ouwehoeren muziek is maar bijzaak en dan nog afvragen waarom de luistercijfers zo enorm slecht zijn.
  Gaat lekker onder het bewind van Rob Steenders en Caroline Brouwer met Radio Veronica.

 2. Het probleem is eenvoudig op te lossen door het gepraat op te schuiven na 19:00 uur. En ze hadden de boete kunnen voorkomen door in 2021 (toen Rob Stenders baas van Radio Veronica werd) te ruilen met het FM-kavel van Sky Radio. Het blijkt dus dat dit FM-kavel met clausules niet geschikt is voor Radio Veronica. Ze hadden bij Talpa het probleem kunnen zien aankomen.

  1. Voor de luistercijfers is dit geen oplossing al 3 maanden op rij met stip aan het dalen.
   Luiteraars lopen masaal weg omdat ze het gepraat beu zijn en dat stomme gelach van Caroline Brouwer komt je ook de strot uit .