Search
Close this search box.

Loeki de Leeuw bestaat deze week 50 jaar

Loeki de Leeuw viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. Nog geen jaar geleden keerde de reclameleeuw weer opnieuw terug op de Nederlandse televisie. Op 24 januari 1972, op de week af 50 jaar geleden, verscheen Loeki de Leeuw voor het eerst in de Ster-blokken op NPO 1 en NPO 2 en later ook op NPO 3.

Jarenlang was de leeuw in de reclameblokken te zien maar in 2004 verdween hij van de buis, maar hij bleef geliefd. ‘Asjemenou’. Zo bleek onder meer uit een petitie van NPO Radio 2.

In maart 2021 maakte Ster bekend dat Loeki weer een plek zou krijgen in de Ster-blokken. De definitieve terugkeer vond uiteindelijk in mei 2021 rondom het Eurovisie Songfestival plaats.

Ondanks dat Loeki de afgelopen 50 jaar niet altijd op televisie te zien is geweest, is hij nooit helemaal weggeweest. Het leeuwtje, ontstaan vanuit een idee van Joop Geesink, was de inspiratiebron voor de Ster Gouden Loeki. De publieksprijs voor de beste tv-reclame, die Ster sinds 1995 jaarlijks uitreikt, zal traditiegetrouw ook dit jaar weer worden vergeven.

Op dinsdagavond 1 februari zullen de 10 commercials die nog in de race zijn voor de prijs bekendgemaakt worden. Vanaf dat moment kan het Nederlands publiek stemmen op zijn favoriete commercials van het afgelopen jaar. Op vrijdagavond 25 februari wordt in een speciale tv-uitzending op NPO 1 de winnaar van de felbegeerde award onthuld. [RadioWereld.NL]