Kro-Ncrv maakt dramaserie over de Bijlmerramp: Rampvlucht

Dertig jaar na dato maakt Kro-Ncrv een vijfdelige dramaserie over één van de meest controversiële vliegrampen van de twintigste eeuw in Nederland: de Bijlmerramp. Rampvlucht is een op werkelijkheid gebaseerde thriller en is vanaf het najaar (29 sept) te zien op NPO 1. De dramaserie is een groots opgezette complotthriller over de ramp zelf én de vele vragen en mysterieuze gebeurtenissen die Nederland daarna in hun greep hielden.

Dramaserie Rampvlucht – wat ging er fout?
Als op 4 oktober 1992 een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neerstort op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer is Nederland in een klap wereldnieuws. Het onderzoek naar de oorzaak wijst uit dat er een veiligheidspen bij één van de motoren is losgeschoten. Gewoon heel veel pech.

Gelukkig was het een goederenvliegtuig met aan boord slechts parfum, bloemen en computeronderdelen, zegt Den Haag. De zwarte doos is onvindbaar. Na een periode van nationale rouw gaat Nederland weer over tot de orde van de dag.

Op werkelijkheid gebaseerde thriller
Maar in de maanden die volgen worden huisdieren ziek en krijgen bewoners en reddingswerkers medische klachten. Zou het kunnen dat er nog meer in dat vliegtuig zat, houdt iemand iets achter? Een jonge dierenarts uit de Bijlmermeer en twee journalisten van concurrerende kranten laten het er niet bij zitten.

Ze gaan op zoek naar antwoorden, waardoor ze in een zes jaar durende strijd belanden met de luchtvaartwereld, de overheid en geheime diensten. Uiteindelijk leidt hun zoektocht naar de veelbesproken parlementaire enquête in 1998. Wat is er fout gegaan? Wie heeft er gefaald? Wat moest er geheim worden gehouden? [RadioWereld.NL]