Frank van der Lende: “Opvolging Coen & Sander was te vroeg”

Frank van der Lende was 2015 eigenlijk nog niet klaar om de naar Radio 538 vertrokken Coen Swijnenberg en Sander Lantinga op te volgen. Dat zegt de middagdeejay van 3FM in De Broadcast podcast. “Ik denk dat dat uiteindelijk ook wel misschien te vroeg was om die schoenen te vullen.

Foto: video still Youtube

Het was niet direct vanzelfsprekend dat Van der Lende de middagshow voor zijn rekening nam na het vertrek van het populaire duo. “Timur (Perlin, red.) en Rámon (Verkoeijen, red.) waren de beoogde opvolgers”. Volgens de deejay wilde Rámon dat niet en vervolgt “En toen zijn ze een beetje gaan rond shoppen. Domien (Verschuuren, red.), Sander (Hoogendoorn, red.) en ik zaten toen bij BNN, en het was een BNN programma. Met ons hebben ze toen gesprekken gehad en ik weet dat zij het eigenlijk niet aandurfden nog, omdat het Coen en Sander waren”.

Hard gevallen
In september van 2017 stopte het avontuur voor van der Lende in de middag. “Ik ben best wel hard gevallen doordat ik van die middag ben afgehaald toen, maar ik ben wel weer opgestaan.” Hij hoorde opeens dat het middagavontuur voor hem stopte. “Ik was daar wel boos over, omdat ik het gevoel had dat de omstandigheden ook niet top waren. En ik weet ook niet of het uiteindelijk iets heeft uitgehaald om mij er weer af te halen, ook omdat ik er weer zit. Maar ook omdat het is niet beter gegaan sinds dien.

Van der Lende presenteert inmiddels alweer sinds april 2020 de middagshow met Eva Koreman. “De ene dag had ik een hele goede show en de andere dag was ie gewoon een stuk minder. Ik was gewoon te grillig nog. En nu heb ik een hele duidelijke visie, hoe ik radio wil maken”, aldus de deejay in De Broadcast.

Nieuwe zendermanager
3FM heeft al enkele tijd te kampen met teruglopende luistercijfers, het is diverse zendermanagers nog niet gelukt het tij te keren. Op dit moment zit Menno de Boer er tijdelijk, maar er zal een nieuwe vaste zendermanager moeten komen “Het is vooral iemand die denk ik een duidelijke visie moet hebben want dat zwabberen, wat we hebben gedaan is voor niemand leuk. ik geloof heel erg in keuzes maken en geloofwaardigheid”, aldus de deejay in de podcast.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: De Broadcast

Verdieping
Hoe ziet Van der Lende de lange termijn, denk hij daar weleens over na? “Daar denk ik weleens over na ja, wat ben ik over 5 jaar? En dat zou ook dus weer terug naar Radio 1 kunnen zijn, ik mis wel echt de verdieping. Dat je echt de tijd hebt”.

Veronica is mogelijk ook een optie. “Stenders heeft me ooit op 3FM gegooid, want hij was toen zendermanager bij Powned. Dat was ook de enige reden dat ik naar Powned was gegaan, want ik zou er anders ook nooit naar toe gaan”. Stel dat hij ooit een nog een keer met een goed idee komt voor Veronica en een mooie plek voor mij… met Stenders zou ik sowieso altijd praten”.

Het complete gesprek van Peter Oostrom en Patrick van Denderen met Van der Lende over zijn loopbaan, Serious Request en hoe ‘hoitjes’ hem jarenlang achtervolgde is hieronder te beluisteren. [RadioWereld.NL]