Search
Close this search box.

NOS-app beter leesbaar voor mensen met dyslexie

Mensen met dyslexie kunnen sinds kort de NOS-app iets beter lezen. Dat komt doordat zij nu een apart lettertype kunnen inschakelen. Daardoor kunnen dyslectici de letters beter uit elkaar houden. Het lettertype veranderen kan helemaal onderaan de voorpagina door op ‘Meer’ te klikken en daarna op op ‘Instellingen en info’ en ‘Weergave’.

De nieuwe letters hebben allemaal een wat dikkere onderkant en zijn wat anders gevormd, zodat bijvoorbeeld de p, de d en de b niet zo makkelijk door elkaar worden gehaald. Ook staan de letters wat verder uit elkaar. Verder zijn de hoofdletters en de punten dikker, om makkelijker te zien dat er een nieuwe zin begint.

Wat is dyslexie?

Dat is een lees- en spellingstoornis op woordniveau, die niet verklaard kan worden door een probleem met leren, slecht onderwijs of een lichamelijk probleem. Zo kunnen in de ogen van dyslectici letters samenklonteren. Woorden zijn dan niet of nauwelijks te herkennen en dat maakt het lezen van een zin erg moeilijk. Om daar wat aan te doen, besloot de NOS om voor hen in de app een ander lettertype beschikbaar te stellen.

Journaal op YouTube

Voor mensen die moeite hebben met lezen, maakt de NOS al het NOS Nieuws van de Week. Dat is een journaal in makkelijke taal dat wekelijks op YouTube wordt gezet. Dat journaal wordt inmiddels ook uitgezonden door een groeiend aantal regionale en lokale omroepen (zie dit artikel). [RadioWereld.NL]