Luistercijfers 20-49 jaar: Groei Qmusic stagneert, record voor Slam

Qmusic blijft de grootste zender bij de voor adverteerders belangrijkste doelgroep 20-49 jaar. Wel levert de zender deze meting in. Dit blijkt uit de cijfers over de periode september/oktober 2022 van het NLO. Slam daarentegen ziet het marktaandeel flink omhoog gaan en scoort een nieuw record. Ook Kink en BNR doen goede zaken.

Foto: Pixabay

Qmusic, met deels Qmusic Limburg en Qmusic Non-stop Maximum Hits in de Randstad erbij, daalt deze meting met 0,6%-punt naar 20,6%. Ten opzichte van een jaar geleden is dit een daling van 0,8%-punt. Daarmee is na 52 maanden een einde gekomen aan de groei van Qmusic ten opzichte dezelfde periode het jaar ervoor.

De daling bij Qmusic is vooral te zien bij de doelgroep 20-34 jaar, waar het station deze meting met 1,7%-punt daalt naar 24,4%. Ook ten opzichte van een jaar geleden daalt het marktaandeel met 1,8%, terwijl het marktaandeel bij 35-49 jaar vrijwel gelijk blijft.

Radio 538 blijft deze meting vrijwel gelijk op 13,9%. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dit echter wel een daling van 0,7%-punt.

Bij 538 lijkt momenteel een verschuiving van de luisteraars plaats te vinden. Bij de doelgroep 20-34 jaar stijgt het marktaandeel deze meting met 0,7%-punt naar 15,2%. Een jaar geleden stond het marktaandeel 1,2%-punt lager. Daartegenover staat wel een flinke daling bij 35-49 jaar (-2,1%-punt) ten opzichte van een jaar geleden.

Radio 2 en 10 omhoog
NPO Radio 2 wint deze meting 0,4%-punt en staat nu op 11,5%. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dit echter ene daling van 0,3%-punt. Ook Radio 10, met deels Radio 10 Brabant erbij, ziet een plus. Het station staat nu op 10,8% marktaandeel (+0,2%-punt). Een jaar geleden noteerde 10 nog 9,7% marktaandeel.

Sky Radio verliest deze meting een half procentpunt en moet nu genoegen nemen met 7,8% marktaandeel. Ten opzichte van vorig jaar is dit ene daling van 0,7%-punt.

Nadat 3FM vorige meting een flinke sprong omhoog maakte, blijft het marktaandeel nu stabiel op 4,3%. Dit is echter wel een groei van een half procentpunt vergeleken met een jaar geleden.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Radio Veronica blijft deze meting vrijwel stabiel op 4,1%, maar wint wel 0,2%-punt ten opzichte van vorig jaar.

Nieuw record voor Slam
Een flinke stap naar boven maakt Slam. Het station wint deze meting 0,7%-punt en zet met 3,9% marktaandeel een nieuw record neer. Een jaar geleden was Slam nog goed voor slechts 2,2%. Bovendien is Slam nu groter dan zus 100% NL. De zender met Nederlandstalige muziek verliest 0,6%-punt en blijft steken op 3,4%. Ten opzichte van een jaar geleden is dit een daling van een half procentpunt.

Kink stijgt deze meting door naar 2,2% (+0,2%-punt), terwijl BNR nu goed is voor 1,1% (+0,3%-punt) en voor het eerst in jaren de grens van 1% doorbreekt. Sublime staat nu op 0,8% marktaandeel. [RadioWereld.NL]