Chazia Mourali wint prijs voor Het Radiomoment van het jaar

Chazia Mourali wint prijs voor Het Radiomoment van het jaar. Dit is het gesprek dat radiopresentator Chazia Mourali voerde met de Oekraïense pianiste Tatiana Chevtchouk over de oorlog in Oekraïne. Dat is op eerste kerstdag (25 december) bekendgemaakt door bekende deejays en presentatoren onder leiding van Ron Vergouwen en Margreet Reijntjes op NPO Radio 1 in het mediaprogramma ‘De Perstribune’.

Foto: Joris Jan Kreugel

Volgens de vakjury van Het Radiomoment van het Jaar 2022 was het gesprek tussen Chazia en Tatiana het meest indrukwekkende stukje radio van afgelopen jaar.

Juryvoorzitter Ron Vergouwen: “De winnaar is allesbehalve een vrolijk moment, maar wél een moment dat heel veel indruk maakte op de jury. De emoties knallen door de radio heen en grijpen de luisteraar bij de keel. Voor velen was dit het moment dat de oorlog een gezicht of beter gezegd ‘een stem’ kreeg.

Jurylid Liesbeth Staats (BNR): “De oorlog in Oekraïne was nog maar net bezig, maar in dit gesprek komen de gruwelen en de impact heel helder naar voren. Mourali leidt het gesprek strak, maar met empathie.

In een reactie op het winnen van de prijs laat Chazia weten: “Het is het mooiste kerstcadeau dat ik had kunnen krijgen want ik wil met Goed Ingelichte Kring luisteraars raken en ik wil fantastische vrouwen het woord geven om kennis te delen. Dit programma gaat over wat vrouwen te vertellen hebben, het gaat om de inhoud.

De prijs voor Het Radiomoment van het jaar is voor de vierde keer toegewezen. In 2019 won cabaretier Peter Heerschop met een radiocolumn op Radio 538 over de tramaanslag in Utrecht. In 2020 jaar won de actie waarbij het lied ‘You’ll Never Walk Alone‘ op zo’n 180 Europese radiostations werd gedraaid, een initiatief van 3FM-deejay Sander Hoogendoorn. En vorig jaar (2021) werd de radio-actie ‘A Whiter Shade of Pale’ door een jury van radiopresentatoren en -deejays verkozen tot ‘Het Radiomoment‘ van 2021. Dit was een eerbetoon aan Peter R. de Vries. Het initiatief voor de actie werd genomen door Radio Veronica-deejay Dennis Ruyer.

Jury
De jury voor het radiomoment van 2022 bestaat uit deejays en presentatoren van de grootste radiostations van Nederland: Mischa Blok (NPO Radio 1), Tim op het Broek (KINK), Niek van der Bruggen (Radio 538), Edwin Diergaarde (Radio 10), Thomas van Empelen (100%NL), Bert Haandrikman (NPO Radio 5), Tannaz Hajeby (FunX), Daniel Lippens (Slam), One’sy Muller (Sublime), Andrea van Pol (NPO Radio 4), Arjan Snijders (Radio Veronica), Wijnand Speelman (NPO 3FM), Stefan Stasse (NPO Radio 2), Liesbeth Staats (BNR Nieuwsradio) en Mattie Valk (Qmusic). Onder leiding van juryvoorzitter Ron Vergouwen van De Perstribune beoordeelden zij de meest opmerkelijke radiomomenten van het afgelopen jaar. Daarbij is onder meer beoordeeld op maatschappelijke relevantie en impact en is er ook gekeken of de fragmenten verrassend, ontroerend, grappig of indrukwekkend waren.

In de verkiezing eindigde na Tatiana Chevtchouk het fragment van NPO Radio 2-deejay Desiree van der Heiden (PowNed) op de tweede plaats. Van der Heiden hield in haar programma volgens de jury ‘een beklemmend betoog over zelfacceptatie’ in het kader van Pride Amsterdam. Ze breekt live in de uitzending. Volgens jurylid One’sy Muller (Sublime) komt het verhaal van Van der Heiden ‘recht uit het hart’ en is het ‘een prachtige les in privileges’.

Op de derde plaats eindigde een fragment van Radio Continu, waarin Wim Drent vanwege het muziekbeleid van het station ‘live op zender’ zijn ontslag indiende. Jurylid Bert Haandrikman (NPO Radio 5): “Wim Drent raakt wel aan de ergernis van vele deejays: het in een keurslijf zitten van een strak muziekformat. De beperkte vrijheid die daarmee gepaard gaat is een universeel element in radioland. Drent durft dat hardop te benoemen op de radio. Dat getuigt van lef.

De overige genomineerden waren dit jaar:

– NPO Radio 1 – Tim den Besten in tranen om uitspraak tijdens Pride Amsterdam
Programmamaker Tim betuigt in De Nieuws BV spijt om een incident tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam waar hij een kwetsend sinterklaasliedje zong.

– NPO Radio 4 – Jet Berkhout draait Vengaboys op de klassieke zender
Presentatrice Jet wil meer luisteraars en besluit de clubstamper Boom, Boom, Boom, Boom van Vengaboys te draaien op Radio 4. Het blijkt een 1-aprilgrap.

– LocoFM / LoeMedia – Ruzie tussen medewerkers lokale omroepen
De samenwerking tussen omroepen verloopt niet altijd makkelijk. In een sportprogramma van de lokale omroepen ontstaat ‘op zender’ een ruzie tussen presentator en verslaggever.

– Radio 538 – Wietze de Jager wil ouderschapsverlof
538-deejay Wietze maakt bekend dat hij graag ouderschapsverlof wil opnemen. Hij legt in zijn ochtendshow uit dat hij te veel hooi op de vork neemt en dat hij zich daardoor tekort voelt schieten als vader.

– NPO Radio 2 – Poolonderzoeker barst in tranen uit in Spijkers met Koppen
Maarten Loonen vertelt over zijn expeditie naar Spitsbergen. De gevolgen van klimaatverandering daar emotioneren hem.

– NPO Radio 1 – Confrontatie Argos met Beatrice de Graaf
Een gesprek tussen wetenschapper Beatrice, haar advocaat Christiaan Alberdingk Thijm en Argos-journaliste Ellen van den Berg over wetenschappelijke integriteit.

– Radio 555 – Mattie Valk en Wietze de Jager begraven strijdbijl voor het goede doel
De met elkaar gebrouilleerd geraakte radio-deejays Mattie en Wietze begraven de strijdbijl voor een grote radio-actie voor Oekraïne. [RadioWereld.NL]

Foto: Joris Jan Kreugel