Zoek
Sluit dit zoekvak.

Illegale IPTV-aanbieder uit de lucht gehaald, honderdduizenden tv’s op zwart

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben deze week een TV-dienst uit de lucht gehaald, die via internet werd aangeboden (IPTV). Vier personen zijn aangehouden. De dienst had honderdduizenden abonnees in Nederland. Het ging om een TV-dienst die onder andere via belwinkels tegen contante betaling werd verkocht.

Foto: Pixabay

Met een kastje en een abonnement van ongeveer 10 euro per maand konden abonnees onder andere alle films en series bekijken van bijvoorbeeld Disney+, Netflix, Viaplay, Videoland, Espn en ruim 10.000 TV-zenders.

De TV-dienst had honderdduizenden abonnees en werd verspreid vanuit een datacenter in Den Helder, het hoofdkwartier van de dienst. Dit datacenter is meteen stilgelegd en doorzocht waardoor de IPTV-abonnementen niet meer werken.

Foto: RadioWereld.NL

De techniek van IPTV, het kijken van televisie via het internet, is op zich legaal in Nederland. Het is echter strafbaar om abonnementen aan te bieden en af te sluiten, als daarmee naar films, series en programma’s wordt gekeken waarvoor geen licentievergoeding is betaald.

Er wordt dan onder meer inbreuk gemaakt op rechten van film- en programmamakers, omroeporganisaties en televisiestations om hun films, series, programma’s en TV-kanalen te verspreiden (auteursrechten en naburige rechten). Niet alleen het aanbieden, maar ook het kijken naar illegale IPTV is strafbaar.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de opbrengsten die voortvloeiden uit het aanbieden van de illegale IPTV op grote schaal werden witgewassen. Daarom zijn bedrijfspanden in Den Helder, Almere, Hengelo en in woningen in Amsterdam, Almere, Enschede, Den Haag en Den Helder doorzocht op de aanwezigheid van contant geld. Hierbij is gebruik gemaakt van het Advanced Search Team van de politie en van geldhonden. Daarnaast heeft Europol een belangrijke rol gespeeld bij de analyse van de uitgewisselde opsporingsinformatie. Er is beslag gelegd op administratie, bankrekeningen, vijf auto’s, computerapparatuur en grote bedragen contant geld. [RadioWereld.NL]