Search
Close this search box.

Wallonië: Nieuwe eigenaren grijpen in bij kwakkelende Bel RTL

Flinke veranderingen bij Bel RTL in Wallonië. Sinds vorige maand zijn het ochtend- en avondblok van de generalistische radiozender in het Franstalige gedeelte van België flink op de schop gegaan. Eerder ging ook al het weekend op de schop. Daarnaast heeft het radiostation een nieuw logo.

Het gaat de laatste jaren niet meer zo goed met Bel RTL. Het radiostation, dat een mix is van NPO Radio 1 en 2 zag, na jaren marktleider te zijn geweest, de luistercijfers de afgelopen jaren gestaag dalen. Eind vorig jaar daalde het marktaandeel zelfs tot onder de 10%.

Daarom hebben nieuwe eigenaren Groupe Rossel en DPG Media besloten in te grijpen. Afgelopen november leidde dat al tot het aantrekken van Frédéric Herbays als nieuwe baas van de radiotak, waar naast Bel RTL ook Radio Contact onder valt. Herbays was tot 2016 ook al werkzaam bij Bel RTL, maar stapte toen over naar Nostalgie.

Herbays besloot eerder dit jaar al het weekend op de schop te doen. Er kwam ruimte voor meer muziek en minder geklets. Vorige mand is ook het weekschema onder handen genomen.

Ochtend- en avondblok
Belangrijke pijlers blijven de actualiteitenblokken in de ochtend en avond. Wel heeft ‘RTL Matin’ tussen 7 en 9 uur weer duo-presentatie. Sandrine Dans heeft nu ondersteuning van Thomas de Bergeyck. Hij was tot voor kort te horen met ‘Bel RTL Soir’, het actualiteitenblok tussen 18 en 19 uur. De ochtend is voor De Bergeyck geen onbekend terrein, want tot 2018 was hij al ’s ochtends te horen op de zender.

Bel RTL Soir wordt nu gepresenteerd door Philippe Callet. Marc Ysaye is elke werkdag tussen 19 en 20 uur te horen met de beste classic rock hits. Ysaye was jarenlang één van de gezichten van Classic 21, de classic rockzender van de publieke omroep RTBF.

Foto: video still stream

Bedrijfsstructuur
Niet alleen op zender, maar ook achter de schermen worden wijzigingen doorgevoerd en met name in de bedrijfsstructuur. Onlangs werden de laatste bezwaren afgewezen die moesten voorkomen dat Groupe Rossel en DPG Media RTL Belgium zouden overnamen. Deze overname werd al in 2021 aangekondigd. Uit de jaarresultaten van de RTL Group blijkt dat 154 miljoen euro voor RTL Belgium is betaald door Rossel en DPG.

Bel RTL valt momenteel onder Inadi SA, terwijl Radio Contact is ondergebracht bij Cobelfra SA. Beide bedrijven vallen onder RTL Belgium. Cobelfra gaat nu Inadi overnemen. De fusie zorgt vooral voor een bezuiniging op administratief vlak.

De komende periode gaat er nog meer veranderen bij de radiotak, want ook bij Radio Contact zijn wijzigingen aangekondigd. Welke dit zijn, wordt later bekendgemaakt. [RadioWereld.NL]