Meer geld, zwaardere eisen, vergroting kwaliteit en onafhankelijkheid. Dit zijn de kernwoorden uit de Visie Lokale Omroepen, die staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) deze week presenteerde.

Na enige vertraging heeft het kabinet eindelijk bekendgemaakt hoe het de toekomst van de lokale omroep in Nederland ziet. Lokale publieke omroepen hebben meer zekerheid nodig over hun financiering en een onafhankelijkere positie ten opzichte van gemeenten. Om die reden krijgen lokale omroepen hun geld vanaf 2026 direct van de Rijksoverheid en niet meer uit het Gemeentefonds.
Meer geld en onafhankelijkheid
Door het geld vanaf 2026 via het Rijk te laten lopen, zijn de lokale omroepen zeker van een financiële basis. En daardoor krijgen ze een onafhankelijkere positie.
Het kabinet investeert vanaf 2026 structureel €16 miljoen extra in de lokale publieke omroepen, zodat omroepen meer professionele producties kunnen maken en professionele journalisten kunnen aannemen. In totaal is er straks jaarlijks €28 miljoen beschikbaar voor de omroepen. Samen met de sectororganisatie NLPO zet staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) hiermee stappen naar een steeds sterkere omroeplaag, naast de laag aan landelijke en regionale omroepen.
Grotere omroepen en zwaardere kwaliteitseisen
Om aangemerkt te worden als lokale publieke omroep moet een (aspirant) omroep aan een aantal eisen voldoen. Vanaf 2025 verzwaart het kabinet deze eisen. Dit is een stimulans voor de vorming van grotere omroepen die professioneler, onafhankelijker en financieel gezonder zijn. Een grotere omroep heeft bijvoorbeeld meer geld om professionele journalisten in dienst te nemen. Dit komt de kwaliteit van de producties ten goede.
Deze zwaardere eisen komen in de Mediawet en gaan bijvoorbeeld over de professionaliteit en de financiële stabiliteit van een omroep. Ook moet het helder zijn wat de band van de omroep is met het gebied waarvoor de programma’s worden gemaakt. Het Commissariaat voor de Media beoordeelt elke vijf jaar of een omroep aan de eisen voldoet. Per gebied kan het Commissariaat een lokale publieke omroep aanwijzen. Gemeenten kunnen hierover advies geven, zodat het aanbod van een omroep aansluit bij het betreffende gebied.
NLPO blij
De NLPO, de branchevereniging voor lokale omroepen, is blij dat een kabinet voor het eerst zo uitgebreid ingaat op de positie en de vormgeving van de lokale omroep in Nederland en dat het geld vanaf 2026 via het Rijk gaat. Wel benadrukt de branchevereniging dat een hechte relatie tussen gemeenten en omroepen ook in de toekomst van groot belang blijft.
Verder is de NLPO verheugd dat het kabinet de indeling in 80 streken, zoals die de afgelopen jaren door de sector zorgvuldig is voorbereid en bepleit, nu overneemt bij de uitvoering van de verdere schaalvergroting en toekomstige inrichting van het stelsel van lokale omroepen. De NLPO krijgt daartoe een wettelijke en coördinerende taak. [RadioWereld.NL]
Eén reactie
Ontzettend jammer de ontwikkeling van streekomroepen, al een jaar of wat ingezet door de NPLO, nu dus ondersteunt ook door de staatsecretaris. Het is maar de vraag of meer geld, groter, betere producten, een soort gemeentelijke (ongewilde) herindeling in omroepland daadwekelijk draagvlak, oftewel kijkers en luisteraars, gaat opleveren. Er ontstaat een vage derde omroep-laag, streekomroep, die het midden houdt tussen een echte lokale (gemeentelijke) omroep en de regionale omroep. Het veel gebruikte begrip LTMA, Lokaal Toereikend Media Aanbod, wordt de grote verliezer. Van lokale omroep mag je niet meer spreken. De charme van een lokale (echte kleinschalige plaatselijke/gemeentelijke) omroep wordt teniet gedaan, zoals bedoeld in de oorspronkelijke opzet, toen de mediawet een natuurlijke derde laag (landelijk/ regionaal en gemeentelijk) in omroepland mogelijk maakte. Veel radio-omroepen zullen ontaarden in, een misschien wat professioneler aandoend, commercieel klinkende setting (wat er al in overmaten is) met een minimum aan “echte lokale laagdrempelige” info. Leuk!?!? een dergelijke vorm van omroep opleiding instituut als ether en/of beeldschermvulling?