Nederlanders hebben meer vertrouwen in nieuwsmedia

In Nederland hebben veel mensen, in tegenstelling tot andere landen, gemiddeld meer vertrouwen in nieuwsmedia. Nederland is één van de koplopers van de 46 onderzochte landen als het gaat om vertrouwen in het nieuws.

Dit komt onder andere doordat het vertrouwen van Nederlanders in de losse nieuwsmerken hoog is. Daarnaast zijn gebruik van en interesse in nieuws belangrijk voor vertrouwen. De groep Nederlanders die zich dagelijks of vaker op de hoogte stelt van de belangrijkste gebeurtenissen is nog steeds groot met 84%, blijkt uit het Digital News Report (DNR). Dat is een jaarlijks onderzoek van het Britse Reuters Institute for the Study of Journalism, vandaag gepubliceerd door het Commissariaat voor de Media.

Met name jongeren gebruiken vaker sociale media als voornaamste bron voor nieuws. Interesse in nieuws staat – na een piek tijdens de coronapandemie – wel onder druk. Dit rapport geeft de laatste stand van zaken weer op het gebied van het nieuwsgebruik en het vertrouwen in nieuwsmedia in Nederland. Het CvdM brengt het Report nu voor het zesde jaar op rij uit. Dit is het eerste rapport ná de coronaperiode.

De traditionele media zoals print en tv hebben ingeleverd: in 2023 wordt voor het eerst meer gebruik gemaakt van online media voor nieuws dan van tv. Met afstand volgen sociale media op de derde plek. Op de aanvullende vraag wat de voornaamste media voor nieuws zijn, noemen met name jongeren vaker de sociale media. En dat blijft niet zonder gevolgen: onder Nederlanders die hun nieuws voornamelijk van sociale media halen zien we dat het vertrouwen in nieuws lager is en afneemt, waar dit onder andere groepen stabiel blijft.

Op sociale media komen jonge Nederlanders niet alleen nieuws tegen dat afkomstig is van journalistieke nieuwsmerken. Het risico bestaat dat zij hierdoor minder ervaring opdoen met journalistieke nieuwsmerken en mogelijk journalistiek nieuws slechter van ander nieuws kunnen onderscheiden, met als gevolg dat vertrouwen in nieuwsmedia minder goed wordt opgebouwd.

Nieuwsmijden was in de coronaperiode toegenomen, maar is nu weer aanzienlijk gedaald. Download hier het hele rapport of de Infographic. [RadioWereld.NL]