Zoek
Sluit dit zoekvak.

NPO Radio 1 onderzoekt toename van drugscriminaliteit

Wantrouwen in de overheid, naïviteit en een gebrekkige controle zorgen. Dat zorgt volgens NPO Radio 1 voor een grote toename van drugscriminaliteit in de drie noordelijke provincies.

Daarom maakte AvroTros voor NPO Radio 1 een podcast in zes afleveringen over drugs met de titel: “Penoza op het platteland”.

Journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin trokken hiervoor deze zomer door het noorden en spraken met inwoners, burgemeesters, onderzoekers, lokale journalisten en medewerkers van politie en justitie.

Door meer controles in het zuiden en westen van ons land lijkt de drugscriminaliteit op te schuiven naar de drie noordelijke provincies. Vorig jaar werden daar dubbel zoveel drugslabs ontmanteld als het jaar ervoor. Voor mensen met weinig geld maar veel ruimte op het erf, zoals boeren, is de verleiding soms groot om in zee te gaan met drugscriminelen. Maar liefst 15 procent van alle boeren is wel eens benaderd door criminelen met de vraag of ze bijvoorbeeld een stal of loods willen verhuren, zo blijkt uit eerder onderzoek van de NPO. Burgemeesters en inwoners maken zich dan ook ernstig zorgen. [RadioWereld.NL]