Duitsland: Eerste regionale programma’s SWR4 geschrapt

De Zuidwest-Duitse publieke omroep SWR heeft de eerste stap gezet in het terugbrengen van het aantal regionale programma’s op SWR4 voor Rijnland-Palts en Baden-Württemberg. Sinds begin deze week is al vanaf 14 uur een gezamenlijk programma te horen in plaats van pas om 18 uur. Vanaf 2025 is alleen de ochtendshow nog gesplitst.

Foto: video still Youtube

SWR4 ontstond in 1998 door de fusie van de Zuid-Duitse publieke omroepen SWF en SDR tot SWR. Het station brengt een mix van Duitstalige pop, schlager, evergreens en melodieuze muziek, afgewisseld met regionale informatie.

Op werkdagen tussen 6 en 18 uur hadden zowel Rijnland-Palts (vanuit Mainz) als Baden-Württemberg (vanuit Stuttgart) hun eigen SWR4 editie. In het weekend was die splitsing er op zaterdag tussen 6 en 16 uur en op zondag tussen 12 en 22 uur.

Daarnaast kent SWR4 Baden-Württemberg nog acht lokale ontkoppelingen en SWR4 Rijnland-Palts vijf. Op werkdagen verzorgen deze lokale studio’s op de halve uren een regionaal nieuwsbulletin.

Eerste stap bezuinigingen
In maart van dit jaar werd bekend dat de SWR drastisch het mes gaat zetten in de regionale edities van SWR4. Vanaf 2025 is alleen de ochtendshow tussen 6 en 10 uur nog gesplitst in een editie voor Rijnland-Palts en een editie voor Baden-Württemberg.

Deze week is de eerste stap gezet in het samenvoegen van de twee SWR4 edities. Voortaan is op werkdagen al vanaf 14 uur een gezamenlijk programma te horen, terwijl op zaterdag al vanaf 12 uur hetzelfde programma in de twee deelstaten te horen is. Als gevolg hiervan is op werkdagen ook het lokaal ontkoppelde programma om 16 uur op SWR4 in Baden-Württemberg niet langer meer te horen.

Met de wijzigingen wil de SWR inspelen op het veranderende media- en audiolandschap. Het geld dat bespaard wordt op de radioprogramma’s wordt ingezet voor uitbreiding van de journalistiek. De SWR benadrukt dan ook dat er geen medewerkers ontslagen worden. Wel krijgt een deel een andere functie. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten