NPO, RTL en Talpa tevreden over nieuwe aanpak kijkcijfers

De NPO, RTL en Talpa zijn positief gestemd over het nieuwe NMO Kijkonderzoek. Sinds eind augustus zijn kijkcijfers van tv-programma’s niet meer direct beschikbaar na een uitzending, maar worden ze pas een week later vrijgegeven.

Foto: RadioWereld.NL

Deze vertraging stelt NPO, RTL en Talpa in staat om ook het aantal mensen dat een uitzending terugkijkt mee te nemen in de rapportage. Dit nieuwe systeem werd op verzoek van de tv-zenders zelf geïntroduceerd.

De NPO zegt tevreden te zijn met het nieuwe kijkonderzoek vanwege de nieuwe inzichten die het oplevert. De omroepen denken dat de kijkcijfers nu juist relevanter en waardevoller worden. Voorheen ontstond er een onvolledig beeld van de kijkervaring.

In de tweede en derde fase zal onder andere het online kijkgedrag worden meegenomen, en het kijkerspanel verder worden uitgebreid. Deze stappen worden door RTL als noodzakelijk beschouwd om in deze tijd een accuraat en betrouwbaar beeld van de kijkcijfers te verkrijgen. NPO, RTL en Talpa kijken uit naar de volgende fasen van het onderzoek.

Hoewel de kijkcijfers niet meer direct beschikbaar zijn voor het grote publiek, hebben tv-aanbieders nog wel toegang tot deze informatie. Kijkcijferexpert en voormalig SBS-directeur Tina Nijkamp deelt nog steeds dagelijks “hoogtepunten” van de lineaire kijkcijfers. [RadioWereld.NL]