Veel aandacht voor Top 2000 bij de NPO op radio en tv

In de maanden november en december besteedt de NPO weer veel aandacht aan de Top 2000. Dit jaar wordt de lijst voor de 25e keer uitgezonden op NPO Radio 2. En daarom wordt er op NPO3 afgetrapt met de nieuwe vierdelige serie ‘De magie van 25x Top 2000’.

Foto NPO Radio 2/Emma Pot

De magie van 25x Top 2000
Aan de hand van gesprekken met huidige en toenmalige NPO Radio 2-deejays, luisteraars en artiesten, wordt het succes van de Top 2000 bekendgemaakt.

In het programma komt niet alleen de geschiedenis van de muzieklijst aan bod, ook de kern van het succes wordt besproken door drie wetenschappers uit de wereld van filosofie, neurologie en musicologie. De eerste uitzending is vrijdag 3 november rond 21.35 uur op NPO 3.

Top 2000 Quiz
De ‘Top 2000 Quiz’ ook dit jaar niet gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Vanaf dit jaar wordt het gedaan door Thomas van Luyn en Leo Blokhuis. Samen ontvangen zij elke aflevering drie duo’s van bekende Nederlanders die hun muziekkennis laten testen. Het beste koppel van elke aflevering komt elkaar weer tegen in de finale-uitzending.

Thomas van Luyn: “Ik ben vanaf het begin al groot fan van de Top 2000 Quiz en van Leo Blokhuis. In 2021 heb ik samen met zangeres Lakshmi al een keer een editie gewonnen. Om nu zelf , samen met Leo, de Top 2000 Quiz te mogen presenteren vind ik fantastisch en ik kijk er enorm naar uit“.

De eerste uitzending is zaterdag om 22.15 uur op NPO 3.

Top 2000: The Untold Stories
In een nieuw seizoen van Top 2000: The Untold Stories gaat presentator Leo Blokhuis weer kriskras door de archieven van 20 jaar Top 2000 a gogo, op zoek naar niet eerder vertoonde reportages en interviews.

Deze keer duikt hij onder ander in de muzikale roots van Bob Marley en vertelt songwriter Mike Batt over zijn inspiratie voor het nummer Nine Million Bicycles van Katie Melua. Ook is er een aflevering speciaal gewijd aan het bezoek van Jimi Hendrix aan Nederland in 1967 en vertellen de leden van Orchestral Manoeuvres in the Dark over hoe ze opeens in het beroemde Top of the Pops terecht kwamen. Top 2000: The Untold Stories is wekelijks te zien vanaf 2 december rond 23.15 uur op NPO 3.

Top 2000: De Opening
Om middernacht gaat op Kerstavond de 25ste editie van de Top 2000 van start op NPO Radio 2. Voordat dit zilveren jubileum op de radio start, wordt er in het programma Top 2000: De Opening samen met de deejays van de Top 2000 op zoek gegaan naar de muzikale parels en de bijzondere verhalen uit de lijst.

Vijf bekende Nederlandse artiesten en bands die met hun muziek genoteerd staan in de lijst, spelen een eigen nummer en een cover uit de Top 2000. De presentatie is niet meer in handen van Matthijs van Nieuwkerk maar van Leo Blokhuis en Shay Kreuger. De start is om 22.30 uur op NPO 3.

Shay Kreuger: “De Top 2000 is het mooiste muzikale feestje van Nederland, waar luisteraars, radio-dj’s en muziek samenkomen. Om de opening te mogen verzorgen met radio collega Leo is een cadeautje en te gek.’”

De Top 2000 a gogo
Het eindejaarsfeestje bestaat ook dit jaar uit reportages over liedjes uit de lijst, videoclips met verrassende weetjes en afwisselende gasten die herinneringen delen of vertellen over hun muzikale helden. Nieuw in deze setting is Diederik Ebbinge die hiervoor door de NPO is ingehuurd. Hij mag het samen met Leo Blokhuis presenteren.

Diederik Ebbinge: “Het is een eer om in zo’n iconisch programma in te mogen stappen. Mijn popmuziekkennis loopt ongeveer tot medio jaren 90, maar gelukkig heb ik de piepjonge Leo Blokhuis aan mijn zijde.”

De Top 2000 a gogo is dagelijks te zien vanaf dinsdag 26 tot en met 31 december rond 19.00 uur op NPO 1. [RadioWereld.NL]