Search
Close this search box.

NPO vreest toekomst na verkorting concessieperiode

Het demissionaire kabinet heeft besloten om de vergunning (concessie) van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) slechts met twee jaar te verlengen, in plaats van de gebruikelijke termijn van vijf jaar. Dit besluit wordt donderdag genomen in de ministerraad.

Foto: NPO

Voor de publieke omroep, die jaarlijks bijna 1 miljard euro subsidie ontvangt van de overheid, is dit een flinke tegenvaller. De NPO vreest dat dit besluit voor veel onzekerheid zal zorgen bij omroepen en medewerkers.

De huidige concessie van de NPO loopt momenteel af in 2026. Normaal gesproken wordt deze termijn automatisch met vijf jaar verlengd, maar de verkorting geeft een nieuw kabinet de mogelijkheid om sneller wijzigingen door te voeren in het omroepbestel.

Een nieuw kabinet zal zich moeten buigen over de toekomst van de publieke omroep, mede vanwege een kritisch rapport van een adviescollege, het college-Van Geel. Dit adviescollege heeft aanbevolen dat omroepen moeten voldoen aan strengere voorwaarden en dat het aantal omroepen moet worden teruggebracht tot maximaal zes.

Ook de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet, zoals de PVV, VVD, NSC en BBB, uiten kritiek op het huidige omroepbestel. Ze zijn het er allemaal over eens dat er ingrijpende veranderingen nodig zijn bij de NPO. Zo pleit de PVV in haar verkiezingsprogramma voor de afschaffing van de NPO, terwijl de VVD bezuinigingen voorstaat en de NSC voorstander is van het verdwijnen van een televisienet.

1 miljard euro subsidie
Eens in de vijf jaar stelt de NPO een concessiebeleidsplan op, waarin wordt beschreven wat er de komende jaren te zien en te horen zal zijn op de publieke tv- en radiozenders. Het kabinet beoordeelt dit plan en verleent vervolgens de vergunning. De NPO ontvangt jaarlijks bijna 1 miljard euro subsidie van de overheid. [RadioWereld.NL]