Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Radiozender N-Joy viert 30e verjaardag

De jongerenzender N-Joy in Noord-Duitsland blaast 30 kaarsjes uit. Op 4 april 1994 om 16.44 uur ging het station van start als vijfde radiokanaal van de publieke omroep NDR. ‘Look Who’s Talking’ van Dr. Alban was het eerste nummer dat gedraaid werd.

Foto: video still

Met N-Joy Radio, zoals het station in de eerste jaren heette, wilde de NDR antwoorden op het verlies aan luisteraars van met name NDR2 aan de commerciële radiostations. N-Joy Radio kreeg dan ook een jong profiel met voornamelijk actuele hitmuziek waarbij het accent op pop en dance lag.

N-Joy Radio was in de eerste jaren revolutionair. Het was namelijk de eerste radiozender in Duitsland waar de muziek niet van cd kwam, maar uit de computer.

Het ochtendprogramma van N-Joy Radio werd de eerste jaren ook live op tv uitgezonden. Onder de naam ‘N-Joy Breakfast TV’ waren de beelden uit de radiostudio te bekijken via N3.

Bij de start van N-Joy was de ontvangst via de ether verre van ideaal. Slecht een beperkt deel van het verzorgingsgebied werd gedekt met FM. Dat kwam met name doordat alle sterke frequenties al vergeven waren en N-Joy genoegen moest nemen met zwakke restfrequenties, die veelal bedoeld waren voor lokale radio. Als noodoplossing werd N-Joy overdag zelfs nog enige tijd via de middengolf uitgezonden.

Met name de laatste 15 jaar is de ontvangst flink verbeterd door onder meer de overname van sterkere FM-frequenties van de Britse legerzender BFBS Radio 1, alsmede de komst van DAB+.

Nog altijd profileert N-Joy zich als jongerenzender voor Noord-Duitsland. Dagelijks stemmen er bijna een miljoen luisteraars af op het station. Nog steeds draait N-Joy veel actuele muziek, al zijn er elk uur ook wel enkele classics uit de 00’s en 10’s te horen. Daarnaast is elk uur het laatste nieuws uit Noord-Duitsland en de rest van de wereld te horen en wordt er ook naar het weer en verkeer gekeken. [RadioWereld.NL]