Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Erik de Zwart behaalt trambestuurdersrijbewijs op 67-jarige leeftijd (filmpje)

NPO Radio 5-deejay Erik de Zwart heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Hij heeft op 67-jarige leeftijd zijn rijbewijs voor trambestuurder behaald bij het GVB, het openbaar vervoersbedrijf in Amsterdam.

Foto: video still Youtube

Deejay en zakenman De Zwart, die al jarenlang een passie heeft voor alles wat met rails te maken heeft, is nu officieel trambestuurder in Amsterdam.

Als jonge jongen uit Amsterdam-West nam De Zwart dagelijks lijn 13 naar zijn oom in het centrum, die eveneens gek was van treinen. Deze liefde voor treinen en trams heeft hij altijd behouden. Het behalen van zijn tramrijbewijs is dan ook een vervulling van een jongensdroom.

In uniform, zittend in de cockpit van lijn 2, begon De Zwart zijn dienst om 06:31 uur. “Er is zo veel aan de hand in Amsterdam, je moet echt scherp zijn. Vandaag gleed er nog een fatbiker onderuit over de rails, zo voor m’n tram“, zo vertelde hij onlangs tegen AT5.

De passie voor trams laaide opnieuw op nadat hij met zijn gezin bij Tramrestaurant Hoftrammm in Den Haag ging eten. Hier ontdekte hij de mogelijkheid om als vrijwilliger, onder begeleiding, een tram te besturen. Dit bracht hem ertoe zich aan te melden bij het GVB, waar hij onlangs na een opleiding zijn examen haalde.

Nu mag hij twee dagen in de week op verschillende lijnen rijden als trambestuurder. Onlangs werd hij nog aangesproken door een passagier: “Hé, je lijkt op Erik de Zwart, maar dan knapper.” Tot je 75e mag je een tram besturen, dus De Zwart kan voorlopig nog even genieten van zijn nieuwe avontuur.

Naast trambestuurder runt De Zwart ook nog het digitale magazine 24Trains.tv, waar treinliefhebbers onder andere veel treinvideo’s kunnen vinden. [RadioWereld.NL]