Dit is waarom nog niet bekend is wanneer Coen & Sander op Joe beginnen

Eind september werd officieel bekend dat Coen Swijnenberg en Sander Lantinga de overstap maken naar Joe om daar de ochtendshow te gaan presenteren. Maar nog steeds is niet bekend per wanneer het duo hier start. De oorzaak van deze onduidelijkheid heet concurrentiebeding.

Foto: Joe / Theun Herder

Een concurrentiebeding is een verbod voor een werknemer om na het vertrek bij zijn werkgever gelijk soortgelijke werkzaamheden bij een nieuwe werkgever uit te oefenen. Bij directeuren, topmensen en belangrijke techneuten van grote bedrijven is dit heel gebruikelijk om te voorkomen dat ze bedrijfsgeheimen mee kunnen nemen naar de concurrent. Maar ook in de media is concurrentiebeding gebruikelijk bij bepaalde functies, zoals presentatoren of zendermanagers.

Houdbaar?
De duur van een concurrentiebeding kan sterk variëren van enkele maanden tot een jaar. Toch is een concurrentiebeding niet waterdicht. Een werkgever moet altijd een gerechtvaardigd belang hebben om een werknemer aan het concurrentiebeding te houden. De werknemer heeft namelijk ook recht op vrije arbeidskeuze. En dat weegt ook heel zwaar.

Een timmerman of buschauffeur houden aan een concurrentiebeding zal dan ook geen stand houden bij de rechter. Al is het alleen al omdat honderden Nederlanders deze beroepen uitvoeren. Bij presentatoren of zendermanagers ligt dat iets anders. Presentatoren of deejays zijn veelal het gezicht van een station en dat geldt zeker voor deejays die op drivetime in de ochtend of middag te horen zijn. Ze kunnen iets wat maar een klein deel van Nederland op dergelijk niveau kan. Zij zijn dan ook veelal de publiekstrekkers van een station en dus ook grotendeels verantwoordelijk voor de reclame-inkomsten van een radiozender. In hun contract wordt vaak ook opgenomen dat ze een prominente plek in de programmering krijgen. Daar tegenover staat ook een salaris van enkele tonnen per jaar.

Afspraken
Maar er zijn meer afspraken die gemaakt worden. Bij topdeejays is het ook gebruikelijk dat er afspraken gemaakt worden over de hoeveelheid marketing die een radiozender inzet voor de betreffende persoon of programma.

Coen en Sander waren de afgelopen acht jaar regelmatig te zien op reclame-uitingen van Radio 538 in buskhokjes en langs snelwegen, alsmede in de tv-commercials van de zender. Op deze manier investeerde Radio 538 niet alleen in haar eigen merk, maar ook in het merk ‘Coen & Sander’. Ook wordt op deze manier een luisterpubliek opgebouwd. Logisch dus dat een radiozender een zekere garantie wil dat een topdeejay niet opeens bij een ander radiostation aan de slag gaat.

Tekst gaat verder onder de foto

 

Foto: RadioWereld.NL

Daarnaast kan het zo zijn dat een werknemer tijdens de periode van het concurrentiebeding gewoon nog een deel van zijn salaris krijgt van zijn/haar oude werkgever. En dus is het aanneembaar dat in een dergelijk geval concurrentiebeding stand houdt bij de rechter. Het is dan immers onderdeel van een totaalpakket dat is afgesproken tussen werknemer en werkgever.

Uitweg
Toch kan de periode van het concurrentiebeding alsnog ingekort worden. De nieuwe werkgever kan in gesprek gaan met de oude werkgever en in ruil voor ‘losgeld’ het beding (deels) afkopen. In het geval van Coen en Sander moet DPG als eigenaar van Joe dan in gesprek gaan met Talpa Network, eigenaar van Radio 538, om tot een oplossing te komen. Voor Sander moet DPG ook om tafel met Mediahuis als eigenaar van Radio Veronica.

De vraag is echter of het in het geval van Coen en Sander tot een oplossing gaat komen. Het is geen geheim dat DPG en Talpa momenteel als water en vuur zijn. Daar komt ook nog bij dat Joe op de oude FM-frequenties van Radio 10, dat eveneens eigendom van Talpa is, uitzendt en momenteel toch wel gevoelige tikken uitdeelt aan 10 als het om luistercijfers gaat.

De kans is daarom zeer reëel dat Talpa probeert om de start van het radioduo bij Joe zo lang mogelijk te blokkeren. En dus kan het nog wel eens even gaan duren voordat er überhaupt duidelijkheid komt over wanneer Coen en Sander van start gaan in de ochtend op Joe. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten


Eén reactie

  1. Dus Talpa is nog steeds de baas in het Radiolandschap verstand van radio hebben ze nooit gehad alles is met veel geld gekocht zelfs Radio 538.
    Radio Veronica hebben ze al tot zinken gebracht en hun eigen Radiozendertjes verliezen steeds meer aan luisterdichtheid.
    6 miljoen oudere jongeren boven de 50 jaar die geen enkele leukke Radiozender op FM hebben wat een fuckland.