‘Deel FM-luisteraars Radio 10 is blijven hangen bij Joe’

Het uitzenden op de oude FM-frequenties van Radio 10 lijkt de nieuwe zender Joe geen windeieren te leggen. Joe trok in de eerste volle meetweek al ruim 900.000 luisteraars, waarvan een extreem hoog aantal via FM blijken te luisteren.

Afgelopen vrijdag publiceerde het NMO gecorrigeerde luistercijfers over week 36. Door problemen met de audiomatching bleken eerdere luistercijfers van Joe niet compleet te zijn. Net als andere grotere radiozenders maakt ook Joe nog gebruik van encoding om in kaart te brengen hoe er naar Joe geluisterd wordt (FM, DAB+, kabel, internet).

Uit deze cijfers blijkt dat Joe een extreem hoge beluistering via FM heeft. Want terwijl in juli bleek dat nog maar 35% van het radio luisteren via FM plaatsvindt, ligt dit voor Joe veel hoger. Van de 918.000 luisteraars in week 36, blijken er 654.000 via FM geluisterd te hebben. DAB+ was goed voor 132.000 luisteraars, terwijl 81.000 luisteraars voor internet kiezen om naar Joe te luisteren.

Daarnaast zijn er ook nog ruim 200.000 luisteraars die onder ‘other’ vallen. Dit zijn luisteraars waarbij de encoding niet doorkwam, maar ook 13-17 jarigen waarvan het luistergelden niet gemeten wordt via de app, maar via een online dagboek dat ze bijhouden. Ook dit zijn waarschijnlijk voor een groot deel FM-luisteraars.

Bij elkaar opgeteld zijn dit overigens meer dan 918.000 luisteraars, maar een deel luistert op meerdere manieren naar de radio en wordt daarom dubbel meegenomen in de splitsing.

Niet meeverhuisd
Het extreem hoge percentage FM-luisteraars voor Joe doet vermoeden dat dit voor een flink deel FM-luisteraars van Radio 10 zijn, die niet zijn meeverhuisd. Radio 10 verloor in week 36 namelijk ruim 132.000 luisteraars.

Het gaat daarbij waarschijnlijk niet om luisteraars via de autoradio, die veelal dankzij RDS automatisch zijn omgeschakeld naar de nieuwe frequentie van 10, maar om luisteraars naar portable radio’s of radio’s die ergens op de achtergrond aan staan en nog steeds op de oude frequentie van Radio 10 staan. Zij horen momenteel gewoon nog herkenbare classics, oftewel ‘de grootste hits’.

DPG wist in juli van dit jaar bij de veiling het oude FM-kavel van Radio 10 (A7) te bemachtigen, waarop sinds 1 september dus Joe te horen is en met een mix van 70s, 80s en 90s vol op het publiek van Radio 10 lijkt te mikken.

Daarnaast zorgt het uitsluitend draaien van bekende classics er ook niet gelijk voor dat de oude Radio 10 luisteraars vertrekken, terwijl er door de herkenning ook nieuwe luisteraars worden aangetrokken. Zoals verwacht lijkt Joe dus flink te profiteren van het uitzenden op de oude frequenties van 10.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: RadioWereld.NL

Invulling
Afgelopen week werd ook officieel bekend dat Dennis Ruyer vanaf half januari op Joe te horen is. Daarnaast melden diverse bronnen, waaronder ook Patrick Kicken, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga de overstap gaan maken naar Joe om de ochtendshow te presenteren. Dit is echter nog niet officieel bevestigd. [RadioWereld.NL]

4 reacties

 1. Ik herken me gedeeltelijk in het artikel.
  Op mijn balkon luisterde ik met een bakkie koffie altijd naar Radio 10 via een draagbare radio.
  Nu zijn ze dus verhuisd maar de muziek van de huidige zender Joe is lekker om te horen. Veel bekende nummers uit de jaren 80.
  Dat was voor mij reden om te blijven hangen.

  Ik merkte dat ik het eigenlijk ook wel fijn vond om even geen dj te horen die een heel verhaal afsteekt.
  Overigens luister ik binnen in huis wel naar Radio 10 op mijn tv. Daar is de frequentie automatisch aangepast.

  Ik ben daarom wel benieuwd of ik ook meegeteld ben bij die 918.000 luisteraars want het gaat maar om ongeveer 3 a 4 uur in de week.
  Voor de rest luister ik voornamelijk naar Radio 10, Radio Noord-Holland en NPO Soul en Jazz Radio.
  Kom ik dan voor 4 verschillende radio zenders terug in de cijfers ?
  Zou leuk zijn als iemand van de redactie hier een reactie op zou kunnen geven 🙂

  Groetjes Peter

 2. Hier in de Achterhoek was Radio 10 al niet zo geweldig te ontvangen. Met de overstap naar de nieuwe frequentie is het nog slechter geworden waardoor luisteren via de ether geen optie is, tenzij je masochistisch bent ingesteld. Slimme zet van Joe om op de oude frequentie van Radio 10 te gaan zitten. Die laatste is mij via de ether in ieder geval kwijtgeraakt.

 3. Wat maakt het uit dezelfde muziek en reclame en de DAB+ ontvangst is overal een drama geworden sinds 1 september.
  Bedankt Minister voor de veiling met de opbrengst kunnen ze het wachtgeld betalen voor de kamerleden die opstappen dat is enige pluspunt de luisteraars zijn weer de dupe van dit wanbeleid.