Zoeken
Sluit dit zoekvak.

In juli vond maar 35% van het radio luisteren via FM plaats

Radio digitaliseert in een rap tempo. In juli vond nog slechts 35,4% van het radio luisteren plaats via de ‘oude vertrouwde’ FM. Dit blijkt uit gegevens van het NMO Luisteronderzoek, die zijn gepubliceerd in het Audify Audiomaandrapport. FM is nog wel de grootste, maar desondanks vindt het meeste luisteren al digitaal plaats.

Foto: Pixabay

De gegevens betreffen de grotere landelijke stations aan het luisteronderzoek, die gebruik maken van encoding. Dit is een onhoorbaar watermerk waardoor door de app, die gebruikt wordt voor het luisteronderzoek, geregisterd wordt via welke distributiekanaal (zoals FM, DAB+ of internet) er geluisterd wordt. Deze 17 stations zijn goed voor een marktaandeel van 84,7%.

Internet was in juli goed voor ruim 25% van het radio luisteren, gevolgd door DAB+ met 13% en kabel met 10,7%. De categorie overige (15,5%) bevat het luisteren via visual radio, alsmede de deelnemers aan het luisteronderzoek van 13 tot en met 17 jaar. Zij worden niet gemeten via de app, maar via digitale dagboeken, waardoor er geen splitsing naar luisterwijze mogelijk is.

Grafiek: Audify

De cijfers geven wel mogelijk een klein beetje een vertekend beeld. Zo begonnen in juli de vakanties al, waardoor er minder woon-werk verkeer was. Daarnaast zijn er nog steeds problemen met de app in combinatie met een carkit, waardoor niet al het radio luisteren in de auto geregistreerd wordt. Vooral FM en DAB+ worden veel geluisterd in de auto.

De relatief lage beluistering is opvallend. Begin juli werden de landelijke commerciële FM-frequenties geveild, waarbij radiostations tientallen miljoenen neerlegden voor een plek op FM. Achteraf klaagden een aantal partijen dat zij te veel betaald hebben.

Het complete Audify Audiomaandrapport over juli is hier te lezen. [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Benieuwd hoe groot het aandeel van deze stations nog is als je zou kijken naar waar luistert men naar. Denk hierbij aan de overige zenders, een Spotify en podcasts.

    KINK valt m.i. niet zoveel te verwijten. Eerder diegenen die het achterhaalde FM meer toedichten dan het verdient. Over 2 of 3 jaar liggen de kaarten er weer anders bij.

    Audify bekommert zich om het ‘geluid’. Wellicht is het de investering waard om ervoor te zorgen dat de “middengolf modulatie” van DAB+ verdwijnt. Zoals bijvoorbeeld Radio Rijnmond daar nu klinkt t.o.v. FM is ronduit bedroevend…