Arjan Snijders heeft een nieuw boek geschreven: 50 jaar Lokale Omroep – Het verhaal van lokaal. Het boek blikt terug op de ontwikkeling van de lokale omroep in Nederland, die in 1974 van start ging.

Toen begon de eerste legale lokale omroep, en nu, 50 jaar later, is er veel veranderd in de sector. Lokale omroepen hebben zich door de jaren heen ontwikkeld van amateurzenders naar professionele journalistieke organisaties, vaak met betaalde krachten.
De afgelopen decennia hebben vele vrijwilligers en enthousiastelingen, vaak met beperkte middelen, de lokale omroep draaiende gehouden. Gemeenten, zowel groot als klein, hebben hun eigen stations opgebouwd om lokale bewoners te bereiken via radio, tv en tegenwoordig ook online. De politiek speelt een rol in de toekomst van deze omroepen, met plannen voor samenwerkingen die uiteindelijk moeten leiden tot 80 streekomroepen in het land.
Geschiedenis vastleggen
Snijders wil met zijn boek deze bijzondere geschiedenis vastleggen. Het is zijn vierde boek over de Nederlandse media in bijna 30 jaar. “Ik ben geen broodschrijver, ik maak boeken als ik vind dat er een verhaal over Nederlandse media verteld moet worden, wat anders niet wordt vastgelegd. Dit is zo’n anders niet verteld verhaal,” zegt hij.
Zie ook: Lokale omroep in Nederland bestaat 50 jaar
Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt op 8 oktober het boek, maar al op 2 oktober ontvangt koning Willem-Alexander het eerste exemplaar tijdens zijn bezoek aan DTV in Oss. Diezelfde avond zendt de NOS een documentaire uit op NPO2, gebaseerd op verhalen uit het boek. Het boek is nu al in de voorverkoop verkrijgbaar en wordt vanaf 7 oktober uitgeleverd. Daarnaast ontvangen alle lokale omroepen een exemplaar.
Bij Dit Was De Radio zijn speciale (bonus)afleveringen te beluisteren over het jubileum van de lokale omroepen. [Radiowereld.NL]