Concessie landelijke publieke omroep alsnog met 2 jaar verlengd

Minister Eppo Bruins (Cultuur en Media) wil de huidige concessieperiode van de landelijke publieke omroep met 2 jaar verlengen. Dat schrijft hij woensdag in de Mediabegrotingsbrief 2025. Bruins heeft meer tijd nodig voor zijn plannen om de publieke omroep te hervormen.

De huidige concessieperiode van de NPO loopt tot en met 2026. Om deze met twee jaar te verlengen is een wetswijziging nodig.

Het uitwerken van hervormingsvoorstellen om de publieke omroep klaar te stomen voor de toekomst vraagt om snelheid, maar moet ook zorgvuldig gebeuren”, aldus Bruins. “Er spelen veel thema’s die we in samenhang moeten bekijken, zoals de inrichting van het bestel en de gevolgen die dat heeft voor interne en externe toezichttaken. De landelijke publieke omroep moet ook voldoende tijd krijgen om de hervormingen door te voeren. Doel is een publieke omroep die een groot deel van de Nederlanders bereikt met een variatie aan geluiden en genres, waarin verschillende groepen uit de samenleving zich kunnen herkennen.

Regeerprogramma
In het regeerprogramma staat dat de landelijke publieke omroep wordt hervormd. De vindbaarheid, zichtbaarheid en herkenbaarheid in de digitale omgeving staat onder druk. Daarom wil deze regering de landelijke publieke omroep hervormen, waarbij onder andere het aantal bestuurlijke spelers fors wordt verminderd.

De huidige coalitie gaf voor de zomer aan het liefst de concessie met maar één jaar te verlengen. PVV, VVD, NSC en BBB zijn voorstander van hervorming van de NPO, maar stelden dat een periode van twee jaar ze te weinig ruimte geeft. Immers, als de nieuwe concessieperiode er in 2028 op zit, zit de kabinetstermijn er alweer bijna op.

Snel duidelijkheid
Het is volgens Bruins belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de verlenging van 2 jaar zodat NPO en omroepen weten waar ze aan toe zijn. In het geval er niet snel verlengd zou worden moeten de omroepen beginnen met de voorbereidingen voor een nieuwe concessieperiode, bijvoorbeeld als het gaat om het voorbereiden op de peiling van de ledenaantallen door het Commissariaat voor de Media. Landelijke omroeporganisaties moeten iedere 5 jaar een aanvraag indienen voor een nieuwe erkenning. Om een erkenning te krijgen, moeten de omroepen voldoen aan een aantal voorwaarden waaronder een ledeneis.

De minister is in gesprek met publieke en commerciële partijen en externe deskundigen over de hervorming van het omroepbestel. Een brief met het hervormingsvoorstel gaat in het 1e kwartaal van 2025 naar de Tweede Kamer. [RadioWereld.NL]