Minister wil middengolf inzetten voor laagvermogen uitzendingen

Als het aan Minister Kamp ligt wordt de middengolf in de toekomst gebruikt voor laagvermogen radio-uitzendingen. Momenteel vindt een consultatie plaats voor de benodigde wijzigingen van het Nationaal Frequentieplan.

Minister wil middengolf inzetten voor laagvermogen uitzendingen In juni 2015 maakte de Minister al bekend dat er geen vergunningen meer op de middengolf voor hoogvermogen zenders worden uitgegeven na 2017.

Het AT heeft geconstateerd dat in de afgelopen jaren middengolfvergunninghouders meer moeilijkheden hebben ondervonden met het vinden van (nieuwe of andere) geschikte opstelplaatsen, elektromagnetische verschijnselen en hoge kosten verbonden aan het uitzenden via de middengolf.

Ook wordt er steeds minder geluisterd naar de middengolf.

In 2010 keerde Radio 10 (Gold) terug op de middengolf, maar de luistercijfers stegen nauwelijks.

Sinds de terugkeer van de zender op FM is het marktaandeel meer dan verdubbeld. Radio 5 staakte enkele maanden geleden haar uitzendingen via de middengolf, maar tot een spectaculaire daling van de luistercijfers heeft dit nog niet geleid.

Momenteel liggen er nog diverse middengolffrequenties ‘op de plank’. Daarnaast zijn de afgelopen jaren diverse radiozenders (noodgedwongen) gestopt met uitzenden op AM. Op dit moment zijn alleen Groot Nieuws Radio en Radio 538 (Limburg) nog met een hoog vermogen actief op de middengolf. Ook elders in Europa worden hoogvermogen middengolfzenders in een rap tempo uitgezet.

De Minister wil de middengolf in de toekomst in gaan zetten voor laagvermogen radio-uitzendingen. Eind vorig jaar consulteerde de Minister de radiowereld al over de toekomst van de middengolf.

Uit de consultatie blijkt dat er interesse is voor laagvermogen uitzendingen via de middengolf. Het gaat hierbij om vermogens tot 100 W voor buurtradio, schoolradio of evenementenzenders. Dit gebeurt momenteel onder andere al in Amerika en Engeland. Het voordeel van deze laagvermogen uitzendingen is dat er nauwelijks tot geen storingen optreden.

Om laagvermogen uitzendingen via de middengolf mogelijk te maken is er een wijziging nodig van het Nationaal Frequentieplan. Voor het frequentiegedeelte 526,5 kHz tot 1606,5 kHz stelt de minister voor om de bestemming te wijzigingen van “omroep” in “laagvermogen omroep” met als verdeelmechanisme “Vergunningverlening op volgorde van binnenkomst van de aanvraag.” Momenteel loopt er een openbare consultatie voor deze wijziging.

Naast het inzetten van de middengolf voor laagvermogen uitzendingen wil de Minister de L-band (1452-1492 MHz) bestemmen voor supplemental downlink voor telecomaanbieders. [Radiowereld.NL]