Beuningen krijgt nieuwe lokale radio

Het Commissariaat voor de Media in Hilversum bevestigt dat er zeer recent een aanvraag is binnengekomen om een nieuwe lokale omroep te mogen beginnen in Beuningen. Het gaat om een initiatief van een aantal Beuningenaren die zich de Stichting lokale media Beuningen noemen.

Voorzitter van de stichting is Patrick Huisman, die radiomaker was bij verschillende lokale omroepen waaronder die van Beuningen en Nijmegen.

Huisman laat desgevraagd weten ‘voorzichtig optimistisch’ te zijn over de aanvraag, waarbij het gaat om een 24-uurs zender en de kabelkrant. De Beuningenaar formuleert het op deze manier, omdat het commissariaat de aanvraag nog moet toetsen. De uitkomst daarvan zal waarschijnlijk nog enkele maanden op zich laten wachten.

Huisman zegt dat de nieuwe lokale omroep zijn publieke taak ‘serieus zal opvatten’. ‘We zullen zeker in het begin niet te vergelijken zijn met een regionale omroep of krant maar we worden ook geen pure muziekzender als Radio 538 zijn. We willen aan alle regels voldoen en een échte publieke omroep zijn voor heel Beuningen, dus ook de kerkdorpen; met een mix van muziek en informatie.’ Welke naam het nieuwe station krijgt, wil Huisman niet zeggen.

Omroep Nijmegen
Behalve de stichting lokale media wil ook Omroep Nijmegen nog een gooi doen naar Beuningen. Programmaleider Rowan Brink zegt dat de plannen in de afrondende fase zijn. ‘Ze moeten alleen nog worden gepresenteerd in de richting van het commissariaat.’ Voor het zover is moet ook het bestuur van de Omroep nog toestemming verlenen.

Brink noemt Beuningen een interessante gemeente om een lokale omroep te beginnen, vanwege de vele onderlinge contacten die er zijn met Nijmegen.

‘Er worden over en weer boodschappen gedaan en veel Nijmegenaren zijn de laatste jaren in Beuningen gaan wonen. Voor adverteerders is dat gunstig, zij kunnen hun commercials dan in beide plaatsen afzetten.’

Ook voor Omroep Nijmegen is dat voordelig, omdat de inkomsten dan toenemen. Het station zou dan minder afhankelijk worden van gemeentesubsidie.

Brink vreest echter dat het commissariaat niet op uitbreiding van Omroep Nijmegen zit te wachten. ‘Ik verwacht dat het niet makkelijk is. We zouden wel eens een te grote speler kunnen worden.’ Woordvoerster Bade van het commissariaat ontkent echter dat er dergelijke belemmeringen zouden zijn.

Lokale radio was altijd ‘hangen en wurgen’
Gisteren werd bekend dat er een nieuw initiatief is voor lokale radio in Beuningen; niet bepaald het eerste. Een terugblik op 16 jaar ‘roerige radio’. De geschiedenis van de lokale radio in Beuningen begint eigenlijk in 1982, als de kabel wordt aangelegd.

Hans van Baaijen was indertijd namens de gemeente Beuningen beheerder van het kabelnet, dat tegenwoordig in handen is van UPC. Hij kijkt terug op de jaren waarin verschillende pogingen tot lokale radio werden ondernomen als een tijd van ‘hangen en wurgen’.

Tot een daadwerkelijke uitzending komt het pas in 1985, als de Stichting Lokale Omroep Beuningen drie uur per week mag vullen met programma’s. Die worden verzorgd vanuit een tot studio omgebouwd rommelhok in het gemeentehuis. Later verhuist de omroep naar een ruimere fractiekamer elders in het gebouw. De apparatuur werd gekocht met geld van de gemeente of werd ingebracht door medewerkers.

Ook de kabelkrant komt in die tijd voorzichtig van de grond. ‘Maar de zender ging nog wel eens op zwart’, herinnert Van Baaijen zich.

Vanaf het eerste begin is er kritiek: luisteraars vinden dat er óf te weinig muziek in de programma’s zit, óf juist te veel.

Direct zijn er ook problemen. Er is een tekort aan geld en mankracht. Geldgebrek leidt er toe dat in 1989 een eind komt aan de uitzending van raadsvergaderingen. Het signaal dat uit de vergaderzaal komt is te zwak en de SLOB heeft geen geld om er iets aan te doen.

In december 1989 wordt de stichting Kabelkrant Beuningen opgericht, die de lokale omroep financieel moet steunen. Na een jaar wordt de stichting omgezet in een BV, die voor nieuwe inkomsten moet zorgen met een ‘vernieuwde’ kabelkrant: Nieuwsnet. Dat jaar verandert ook de naam in Radio Exclusief en wordt begonnen met 24-uurs uitzendingen. Een jaar later verhuist de lokale omroep naar een bedrijfspand aan de Scheidingsweg in Weurt.

In 1994 komt de klad in de kabelkrant. Het contact met Nieuwsnet wordt opgezegd, volgens de SLOB omdat de krant ‘niet goed functioneert’. Bedoeld is dat er gewoon geen inkomsten zijn. In augustus van dat jaar komt er daardoor definitief een eind aan de lokale omroep in Beuningen.
In november 1994 blijken de kandidaten in de rij te staan om de failliete boel over te nemen. Het komt niet meteen tot een herstart. Wel is vanaf begin 1995 de Nijmeegse kabelkrant Kanaal 10 ook in Beuningen te zien.

Beuningen krijgt pas weer lokale omroep in juni van 1996, bijna twee jaar na het verdwijnen van Nieuwsnet. De nieuwkomer noemt zich ‘Kontakt 5 sterren radio’ en gaat uitzenden vanuit dorpshuis De Kloosterhof in Weurt.
Ook dit station draait met vallen en opstaan: het aandeel lokaal nieuws is gering en de inkomsten bedragen nog niet de helft van wat nodig is. De frequentie waarop lokale tv-beelden te zien zouden moeten zijn geeft vooral sneeuw.

In maart 1998 wordt opnieuw een poging ondernomen een Beuningse kabelkrant te beginnen: dit keer onder de naam Kanaal 44. Een eerdere poging door Kontakt is dan al mislukt. Eerst doet de zendcomputer het niet meer, later gaat ook de leverancier van de apparatuur failliet. Net als nu is dan ook de TV-krant van De Gelderlander te zien op de Beuningse kabel.
In die tijd spelen op de achtergrond ook pogingen om samen te gaan met het dan noodlijdende Unique FM in Malden. Kontakt gaat ondertussen echter ter ziele en de laatste jaren is het Radio Atlantis dat de uitzendingen vanuit W eurt overneemt.

Het station zendt als gevolg van een wijziging van de mediawet ook uit via de ether. Op lokale radio in Beuningen blijkt echter geen zegen te rusten want ook dit station gaat failliet. In het najaar van 2000 wordt de vergunning ingetrokken.

Nu ligt er dus een nieuw plan, voor een 24-uurs radiostation en een kabelkrant. Voortrekker is radiomaker Patrick Huisman die ‘voorzichtig optimistisch’ is. Hij wil de vlag nog niet uitsteken omdat er nog een kaper op de kust is (Omroep Nijmegen) en omdat het Commissariaat voor de Media nog akkoord moet gaan.
Of zijn optimisme terecht is? Van Baaijen durft het niet met zekerheid te zeggen. ‘Huisman is in ieder geval iemand die van wanten weet.'(Gelderlander)