Hoe erg is vertrek van dj Stenders?

Diskjockey Rob Stenders lijkt niet te houden. Bij het publieke popstation 3FM verdient hij nu een kleine drie ton. Bij het commerciële Yorin FM kan hij zo’n vijf ton per jaar krijgen. De kans dat hij vertrekt, nadat zijn contract bij de VARA in augustus afloopt, is daarom levensgroot.

Zeker nu de raad van bestuur van de Publieke Omroep heeft laten weten niet langer bereid te zijn mee te betalen aan salarisverhogingen van dj’s. Sinds de start van ‘Stenders Vroeg’ in 2001 krijgt de VARA jaarlijks 330.000 euro aan financiële steun toegestopt. Dat bedrag gaat voor een deel op aan de gage van Stenders, terwijl het geld uit dat potje eigenlijk is bedoeld voor ‘programmaversterking’.

In augustus 2004 stopt die steun goeddeels. De VARA alleen kan hoogstwaarschijnlijk nooit opbieden tegen Yorin en moet dat ook niet willen. Rob Stenders, met zijn 38 jaar ook niet meer de jongste, zal willen cashen en vertrekken. En geef hem eens ongelijk.

Is zijn vertrek erg? Wel voor 3FM, dat het tot haar publieke taak rekent luisteraars tussen de 13 en 35 jaar te bedienen. Stenders is een ster op de radio, die in zijn eentje het marktaandeel van de zender met procenten opkrikt.En dat is belangrijk voor een popstation in het Nederlandse publieke bestel, dat reclamespotjes verkoopt.

Maar voor de luisteraar verandert er niets als Stenders vertrekt naar de concurrent. Top-dj’s hebben zo veel macht dat zij naast een aanzienlijk hogere gage bij een commercieel radiostation ook complete vrijheid kunnen bedingen. Stenders zal dus bij Yorin, dat net als 3FM in heel Nederland is te ontvangen, de facto hetzelfde programma maken als op de publieke radio.

Is Stenders zijn hoge salaris, betaald uit publieke middelen, dan niet waard? Bedrijfseconomisch gezien waarschijnlijk wel, want door hem wordt meer radioreclame verkocht. Maar in het debat rondom Stenders spelen meer dan enkel economische argumenten een rol. Zeker nu commerciële stations als Radio 538 en Yorin FM sinds kort de zekerheid hebben dat zij de komende acht jaar mogen uitzenden op FM, zijn ze in toenemende mate bereid de portemonnee te trekken om toppers te kopen. Ze gooien er letterlijk tonnen extra tegenaan.

De vraag is of de publieke omroep de markt moet volgen. Iedereen is het erover eens dat een gezichtsbepalend figuur als Stenders best wat extra’s mag krijgen. Zelfs meer mag verdienen dan de hoogste baas van de omroep.

Maar de grens lijkt nu wel bereikt in deze tijd waarin de publieke omroep van de politiek vele miljoenen moet bezuinigen. Want grofgezegd kan een verdubbeling van het salaris van Stenders een halve redactie van een actualiteitenrubriek een jaar lang aan de slag houden. Zoiets is niet meer te verkopen, niet aan omroepmedewerkers die overal redacties zien inkrimpen of zelf ontslagen worden, maar ook niet aan de belastingbetaler.

De VARA vraagt zich vertwijfeld af of de publieke omroep dan maar lijdzaam moet toezien hoe het talent dat zij opleidt zo maar vertrekt? Wanneer een dj kiest voor het grote geld, zit er voor 3FM niet heel veel anders op. Het publieke popstation rest weinig anders dan de werkelijkheid onder ogen te zien en met frisse moed door te gaan met het opleiden van nieuw talent. Dat klinkt tragischer dan het is, want dat is natuurlijk ook gewoon voor een deel zijn taak. Daar staan miljoenen euro’s aan belastinggeld en een gratis FM-frequentie tegenover. 3FM is nu eenmaal geen commercieel station. En dat heeft zo z’n voor- maar ook z’n nadelen. [AD/Radio.nl]