VVD wil af van omroepverenigingen met leden

De VVD wil de publieke omroep drastisch hervormen. Volgens Kamerlid Claire Martens is het huidige systeem verouderd en te duur. De partij presenteert daarom dinsdag een plan waarin het aantal omroepverenigingen met eigen leden wordt geschrapt.


Mediahuizen in plaats van omroepen
De VVD wil vijf zogenoemde mediahuizen oprichten, die programma’s maken voor verschillende stromingen in de samenleving. “Denk aan een liberaal of conservatief mediahuis,” zegt Kamerlid Martens. Omroepen met dezelfde achtergrond moeten daarin samenwerken. Het systeem waarbij zendtijd wordt bepaald door ledenaantallen verdwijnt.

Eén bestuur, minder kosten
In het nieuwe plan komt er één centraal bestuur, waarin elke omroep één afgevaardigde heeft. Daarmee verdwijnen de afzonderlijke managementlagen van de omroepen. Dat moet volgens de VVD flink schelen in de kosten.

De focus van de programma’s komt te liggen op nieuws, cultuur, sport en consumentenonderwerpen. “We gaan terug naar de kerntaken van de NPO,” aldus Martens.

Meer transparantie
Ook wil de VVD meer openheid over wat programma’s en presentatoren kosten. Het belastinggeld dat naar de NPO gaat – nu jaarlijks 1 miljard euro – moet effectiever worden besteed. Vanaf 2026 moet de publieke omroep al 100 miljoen euro bezuinigen.

De rol van de NPO
In het plan krijgt de NPO een ondersteunende rol, als scheidsrechter en coördinator. “De NPO komt naast, niet boven, de omroepen te staan,” benadrukt Martens.

Wat merkt de kijker?
De VVD verwacht dat de veranderingen weinig impact hebben op de kijker. “De programma’s worden beter en sluiten beter aan op de samenleving. De publieke omroep wordt klaargemaakt voor de toekomst,” aldus Martens. Of het plan voldoende steun krijgt in de Tweede Kamer, is nog niet duidelijk. [RadioWereld.NL]

2 reacties

  1. Er wordt al heel lang gesproken in de politiek over veranderingen bij de Nederlandse Publieke Omroep. Misschien dat deze discussie al meer dan 20 jaar duurt. Het laten verdwijnen van omroepverenigingen kan ook een optie zijn, als de Nederlandse Publieke Omroep als geheel alle mensen van de Nederlandse bevolking gaat vertegenwoordigen.

    De kritiek is vaak dat de Nederlandse Publieke Omroep politiek eenzijdig gekleurd lijkt. Een oplossing is door alles van verschillende kanten goed weer te geven, van links, rechts, conservatief, progressief. Het plan van de VVD om de Nederlandse Publieke Omroep terug te brengen naar de kerntaken, is een stap in de goede richting.

    Daarnaast is het uitzenden van amusement bij de Nederlandse Publieke Omroep discutabel. De meest goede tip om geld te besparen is het eerst verder terugbrengen van amusement, ondanks dat ze misschien reclame inkomsten mislopen.

    Het maakt voor de kijkers niet veel uit, want die zien liever minder reclame bij de Nederlandse Publieke Omroep.

  2. Zonder amusement kan het aantal kijkers en luisteraars teruglopen, dat lijkt me wel een risico van dit plan.

    Hoe kan de zendtijd bepaald worden voor de verschillende stromingen als het aantal omroepleden niet geteld wordt?