Het nieuwe te veilen tweede FM-kavel in Limburg (B27) heeft waarschijnlijk langdurig een kleiner bereik dan oorspronkelijk gepland. De oorzaak is een ‘stoorzender’ vanuit het Belgische Luik, die op dezelfde frequentie uitzendt.

In mei vorig jaar werd bekend dat de niet-landelijke commerciële FM-kavels op de schop gaan en opnieuw verdeeld gaan worden middels een veiling. Het aantal kavels gaat terug van 54 naar 27, waarbij de meeste nieuwe kavels groter worden dan de bestaande.
Eén van de 27 FM-kavels betreft een nieuw kavel in Limburg met zenders in Venlo (104.4/4 kW), Roermond (104.2/1 kW) en Maastricht (103.2/4 kW). Maar wie nu in Maastricht zijn of haar FM-radio op 103.2 FM zet hoort daar momenteel al een Franstalige radiozender. Vanuit Luik, een slordige 20 kilometer ten zuiden van Maastricht, zendt LN Radio al jaren op dezelfde frequentie uit met 2 kW.
Niet gecoördineerd
Volgens de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), die over de radiofrequenties gaat, is de frequentie in Luik nooit gecoördineerd met Nederland. “De RDI is met de Belgische autoriteiten in overleg getreden en heeft het verzoek gedaan de invloed op het verzorgingsgebied van de zender Maastricht 103,2 MHz weg te nemen”, zo meldt de Nederlandse etherwaakhond.
Maar of het daadwerkelijk gaat lukken is nog maar de vraag. In Vlaanderen worden al jaren radiostations gestoord door stations uit Wallonië. En ook in Nederland ondervind bijvoorbeeld 100% NL vanuit Roosendaal (90.2 FM) hinder van een radiostation vanuit Brussel die op dezelfde frequentie uitzendt.
Verminderd bereik
De RDI houdt dan ook een flinke slag om de arm. “Deelnemers aan de veiling die geïnteresseerd zijn in kavel B27 wordt geadviseerd ermee rekening te houden dat de verzorging van dit FM-kavel mogelijk langdurig verminderd wordt door deze zender in Luik.” In plaats van 1,41% demografisch bereik heeft het kavel dan ook maar 1,31% demografisch bereik zolang de problemen voortduren.
Een aanvraag indienen voor één of meerdere niet-landelijke commerciële FM-pakketten kan nog en met maandag 20 januari. [RadioWereld.NL]
Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties