Vlaanderen: Voormalige FM-frequenties BNL verdeeld onder NRJ, Topradio en Stadsradio

De 17 FM-frequenties in Vlaanderen die in het verleden gebruikt werden door radiozender BNL, worden verdeeld onder NRJ, Topradio en Stadsradio Vlaanderen. Dit blijkt uit een zogenaamde Ontwerp van besluit die minister Dalle van media heeft ingediend.

Foto: RadioWereld.NL

BNL, een station met overwegend Nederlandstalige muziek, zond tot april 2021 uit via één van de vier FM-kavels voor commerciële netwerkradio’s. Het station was hierdoor in diverse steden te ontvangen. Maar doordat het station wegens financiële problemen, ondanks meerdere waarschuwingen, niet aan de vergunningsvoorwaarden voldeed, trok de Vlaamse Regulator van de Media de erkenning van BNL in. Het gevolg is dat de frequenties nu al ruim twee jaar braak liggen.

Leefbaarheid commerciële netwerkradio’s
Begin vorig jaar liet Dalle al doorschemeren van plan te zijn om het braakliggende FM-kavel niet opnieuw te verdelen. In plaats hiervan wilde de minister de frequenties verdelen onder de andere drie netwerkradio’s: NRJ, Topradio en Stadsradio Vlaanderen. Doel hiervan is het bereik van deze netwerkradio’s te vergroten om de leefbaarheid te verbeteren. De luistercijfers van de netwerkradio’s zijn namelijk altijd nog relatief laag. Het kostte BNL de kop, terwijl ook NRJ vrijwel alle gepresenteerde programma’s geschrapt heeft en geruchten gaan dat het station binnenkort wordt vervangen.

Deze week heeft Dalle zijn plannen voor de 17 FM-frequenties officieel bekendgemaakt. NRJ krijgt er vier frequenties bij, Topradio vijf en Stadsradio zelfs acht.

De verdeling
NRJ erft de frequenties Diksmuide (88.9 FM), Mechelen (99.0 FM), Oostende (103.6 FM) en Sint-Niklaas (106.4 FM) waardoor het theoretisch bereik omhoog gaat van 63% naar 67%.

Van Topradio wordt het bereik door de toevoeging van de frequenties Aalst (90.0 FM), Gent (96.3 FM), Hasselt (103.8 FM), Roeselare (106.7 FM) en Turnhout (103.9 FM), verhoogd van 65% naar 68%.

Tenslotte krijgt Stadsradio de frequenties Antwerpen (100.2 FM), Bierbeek (105.3 FM), Brugge (89.6 FM), Brussel (105.0 FM), Genk (104.3 FM), Meerhout (106.7 FM), Kuurne (104.9 FM) en Poperinge (107.5 FM), Het bereik stijgt hierdoor van 47% naar 53%.

Dubbele dekking
Saillant detail is de drie zenders in diverse gebieden al FM-frequenties hebben. Zo is NRJ al in Mechelen en Oostende op FM te vinden, maar de nieuwe frequenties zijn een stuk sterker en hebben een hoger bereik. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Stadsradio, waarvan de bestaande frequentie in Antwerpen slechts 65 Watt heeft, terwijl de nieuwe frequentie met 2,5 kW mag uitzenden.

Vreemd is dan ook dat de drie netwerkradio’s in deze gebieden hun oude frequenties behouden en dus dubbele dekking creëren in plaats van dat de oude frequenties verdeeld worden onder lokale radiostations. Zij hebben nu vaak nog slechtere frequenties ter beschikking.

Verbijsterd
De VRRO, die tientallen lokale omroepen vertegenwoordigd, noemt het dan ook een gemiste kans. “We betreuren enorm dat de piste niet werd overwogen om ze terug te geven aan de lokale radiosector. De VRRO is verbijsterd vast te moeten stellen dat de vrijgekomen frequenties zomaar ‘onder mekaar’ werden verdeeld, à la tête du client. Deze herverdeling onder mekaar is volgens ons een voorbeeld van hoe men vooral niet met schaarse middelen als FM-frequenties mag omgaan.” [RadioWereld.NL]